10 tips för ett klimat-smartare liv i Täby Park
På Täby Park-dagen i början av april kom två av initiativtagarna till Klimatklubben på besök. Klimatklubben finns på Facebook och Instagram och har som övergripande mål att överlämna ett hållbart samhälle till nästa generation.
På Täby Parkdagen pratade Emma Sundh och Maria Soxbo om hur de blivande Täby Park-borna kan bidra till en minskad miljöpåverkan i vardagen och gav konkreta tips vad som kan göras i vardagen Här kommer tipsen samt ytterligare några råd för just Täby Park.
Handla lokalt.
1. Klimatsmart mat
Fyll kyl och skafferi med klimatsmart mat, och handla närodlat i affärerna och passa på när det är Food Market i Täby Park med mycket lokalproducerat vår, höst och jul. Om du dessutom äter vegetariskt eller veganskt sänks ditt individuella klimatavtryck ytterligare.
Ringar på vattnet: Bjud med någon som inte normalt äter vegetariskt eller veganskt, för att testa tillsammans och bli inspirerad! Eller ordna en restfest på knytkalasvis och snacka matsvinn med grannarna.
https://taby-park.se/marknad/foodmarket/
2. Låna istället för att köpa
En borrmaskin används i snitt bara 18 minuter under sin livsstil. Behöver du äga allt? Numera finns det digitala tjänster som Hygglo där man hyr en borrmaskin av någon i närheten, sedan finns det dessutom etablerade uthyrningsfirmor i Täby som hyr ut allt från borrmaskiner till grävmaskiner. En tänkbar framtida tjänst i Täby Park är att till exempel den egna bostadsrättsföreningen har en låneservice baserad på de verktyg de boende har och kan tänka sig låna ut.
Låna i stället för att köpa.
Ringar på vattnet: Ordna en facebookgrupp för verktyg och trädgårdsredskap och bjud in grannarna att lägga upp album med vad de har i gömmorna. Vips kan ni låna/hyra de verktyg ni behöver i området istället för att köpa ännu en 18-minutersmaskin som ska ta plats i förrådet.
3. Handla begagnat i första hand
Istället för att konsumera nytt, handla sådant som redan finns. Tänk långsiktigt, utnyttja loppisen och ta en titt i de planerade återbruksrummen. I Täby Park finns det redan idag second hand-handel och fler etableringar är välkomna!
Ringar på vattnet: Kvartersloppisar är kanske världens mysigaste grej! Fundera på att ta initiativ till en där du bor och bjud in alla i området att vara med och sälja.
4. Laga istället för att köpa nytt
Laga trasiga ting istället för att köpa nytt och ta hand om det du redan har, så det håller längre. I Täby park finns exempelvis cykelparkering under tak för att just förlänga livslängden på cyklar, och det finns luftpump och servicestation. Det kommer även att finnas utrymme för cykelverkstad i många bostadsrättsföreningar.
Ringar på vattnet: Är du själv bra på att vårda eller laga något? Sprid att du har kunskapen och gärna lär ut den! Eller erbjud dig att laga andras trasiga dragkedjor/klockor/cyklar mot en slant. Skaka liv i den gamla klassikern syjuntan! Det kan kanske bli en cykeljunta?
5. Älska grönområdena
I Täby park planeras det för både odling och botanisk trädgård. Förutom vinningen att odla själv, så bidrar blommor och växter till biologisk mångfald. Något som Täby Park jobbar aktivt med redan från start då man hjälper naturen får ta plats så den biologiska mångfalden ökar.
En pop-up-innergård i Täby Park lockade till sig insekter och skapade surr sommaren 2017.
Brf Klöverns innergård med biologisk mångfald
Ringar på vattnet: I mindre skala – att köpa snittblommor har ofta ganska stor klimatpåverkan eftersom de flygs in från andra länder. Till nästa middag, ta med en stickling från en av dina krukväxter som gå bort-present, och glöm inte att berätta varför! (Kanske kan det bli en sticklingbytarträff i kvarteret också?)
6. Ställ bilen
Cykla och gå. För längre resor finns Roslagsbanan runt knuten. Bilen är för många den mest klimathaltande pucken, efter flygresor och mat. I Täby park främjas gång- och cykeltrafik framför bil. Bilpooler kommer att vara vanligt förekommande i Täby Park, i många bostadsrättsföreningar ingår medlemskap i bilpool.
Ringar på vattnet: Fundera på att investera i eller gå ihop med andra om en lånecykel och storhandla utan avgaser!
7. Bli resurseffektiv
Resurssparande kranar, vattenhushållning. Använd flergångsprodukter snarare än engångs. Ta vara på t.ex kaffesump som blommorna och grönsakerna tycker om då kaffesumpen är rik på kväve, fosfor, mineraler och kalium vilken gör sumpen till ett utmärkt naturligt gödningsmedel. Det kommer att finns gott om möjligheter att odla sina egna grönsaker i odlingslådor på bland annat takterrasserna.
Ringar på vattnet: Dela med dig när du har större resurser än du behöver. Är du stor kaffedrickare har du säkert med sump än krukväxterna kan ta hand om. Tipsa grannarna om att du gärna delar med dig, och varför inte också ordna en sumpsamlare på jobbet och inspirera kollegorna att återbruka sumpen!
Klimatsmart redan vid inflyttningen.
8. El-smart!
Elavtal, standby-läge och individuell elmätning. I Täby park kommer 4000 lägenheter som byggs av JM och Skanska att vara Svanenmärkta, vilket innebär bl.a. resurssnålare energianvändning redan vid inflyttningen.
Ringar på vattnet: Lär känna ditt grannskap! Att laga mat tillsammans är inte bara trevligt, utan enormt resurssnålt!
9. Kombinera nytta med nöje
Tycker du om att promenera/jogga på fritiden? Ta med en smidig påse så kan du “plogga” (plocka skräp + jobba) eller gå en “skräponad” istället. Närmiljön blir finare, och om det inte redan ligger skräp på marken blir det svårare för andra att slarva med skräpet också.
Ringar på vattnet: Här finns alla möjligheter att kombinera nytta med nöje på fler sätt. Det är trevligare att jogga och promenera med sällskap, så varför inte dra ihop ett gäng och plocka skräp tillsammans. Föräldragrupper kan vara intresserade av barnvagns-skräponader till exempel!
10. Gå med i en klimatklubb!
Klimatklubben har lokala avdelningar, och den som finns i Täby heter Ett hållbart Täby. Genom att lära känna andra klimatintresserade i närområdet kan ni också lättare ta initiativ till förändring där det behövs.
Ringar på vattnet: Bjud in fler till lokalklubben, och fundera på vad ni kan göra härnäst? Kanske skriva ett medborgarförslag, kontakta en politiker för ett möte eller arrangera en loppis, klädbytarträff eller något annat klimatsmart?
Denna artikel har tidigare publicerats i Täby Park Tidning.