3 december kommer julen till Täby Park

Julmarknad, lördagen den 3 december – äntligen är det dags för Täby Parks mest långvariga tradition!

 Ett besök till parken vid den gamla läktarbyggnaden i Täby Park är som ett kinderägg som ger tre i ett: julfest, julklappsfix, julmatsfix.

Det är sjätte året som marknaden arrangeras. Som vanligt är temat Eko-Reko-Retro jul. En väsentlig skillnad från de första åren är att nu finns det även inflyttade Täby Parkbor!I begynnelsen, 2016, arrangerades marknaden för att omvärlden skulle få upptäcka den blivande stadsdelen. Och det gjorde omvärlden. För varje år har marknaden blivit alltmer populär och välbesökt.
Den tidiga starten på den då obefolkade platsen, medförde att de nyinflyttade i stadsdelen fick en mångårig tradition redan från start.

Det är förstås ingen tillfällighet att parhästarna Eko och Retro hängt med sedan starten. Hållbarhetsperspektivet har varit med i Täby Parks historia sedan första planen lades fram. Eko, i form av ett tänkande som bidrar till lägre klimatavtryck och retro, som ledstjärna för återbruk, något som i byggprocessen genomförts större skala då jord- och stenmassor togs om hand och återanvändes i stället för att transporteras bort. En annan form av retro återfinns i butikerna i den gamla galoppläktaren.

Marknadsbesökaren som kryssar fram mellan marknadsstånd, granar och värmande eldar får sig en rejäl dos med jul lagom till den andra adventshelgen. Förutom att det finns rikligt med vackert pynt och lokalt hantverk så finns det egengjorda godsaker samt väldoftande julmat (och dryck) både för den som vill äta direkt eller för att ta hem till julbordet.

Julmarknad i Täby Park
Brända mandlar

Efter så många marknader börjar utställarna bli retro, det vill säga på så sätt att många har varit med från start. En av veteranerna är Helena Rosencranz, som till vardags driver Ljusterö Ost & Deli, som har varit med på Täby Parks julmarknad sedan 2017: ”Det är en helt ljuvlig julmarknad! Fin miljö och ett bra utbud av utställare. Det blir trevligare för varje år allt eftersom stadsdelen växer fram. Jag tar i princip med mig hela ostdisken till Täby Park och det verkar uppskattat, för att jag märker att många kunder kommer tillbaka år efter år”, säger hon.

Varma drycker
Försäljning av varma drycker på julmarknaden.

Julmarknaden arrangeras av Täby Park AB i samarbete med Love Kitchen som lockat ett 60-tal utställare, varav några som Ljusterös Ost & Deli, Roslags Näsby Bryggeri och många fler varit med från start med ost, öl, kransar, fårfällar, senap och allt annat som gör julen.

En nyhet för i år är att nyinflyttade Musikstil Academy, som funnits i läktarbyggnaden sedan tidig höst, kommer att hjälpa till att sprida julstämning och julmusik på marknaden. Med på scenen finns också Family Singers vocalensemble klockan 12 och 14.

Som på tidigare marknader finns det även i år möjlighet att ge en gåva till barn och ungdom som har en tuff vardag, som lever i utsatthet och som sällan har möjlighet att få en julklapp, eller ens fira jul. Julgåvan är ett samarbete med Stockholm Stadsmission och det går även att swisha ett belopp så tar Stadsmissionen hand om resten, swishnummer: 9003518.

Det händer mycket annat spännande i Täby Park. I Showroom, som ligger på andra våningen i läktarbyggnaden, kan du träffa Täby Park AB som gärna svarar på dina frågor och berättar mer om stadsdelens utveckling.

Välkommen den 3 december mellan 11:00–15:00 till Läktartorget och julen 2022 i Täby Park!