Nu bygger vi!

Välkommen till Täby Parks första kvarter.

I mars 2018 satte vi spaden i marken! Bygget pågår för fullt med det vi kallar Fas 1, som omfattar drygt tvåtusen lägenheter. Både hyresrätter och bostadsrätter. Det innebär att de allra första Täby Park-borna kan sätta nyckeln i sin splitternya lägenhetsdörr under år 2020. 

De första kvarteren ligger i områdets östra del, alltså på den sida av läktarbygg­naden där bland annat parkeringen finns idag. Där – längs det som blir områdets huvud­gata – byggs lägenheter för omkring 5 000 av Täby Parks första invånare. Dessutom blir det förstås butiker, parkområden, lekplatser, musikscen, fotbollsplan med mera. Ungefär samtidigt som lägenheterna är klara invigs också den nya simhallen, som ligger i närheten.  

Som du vet kallar vi Täby Park för ”en storstad på kartan, och småstad i själen”. Det betyder att det redan från början blir en fin blandning av bostäder, företagslokaler, restauranger och caféer. Idén är att bygga in trivseln precis överallt, direkt.

 

Vi börjar på två ställen samtidigt.

De allra första kvarteren som byggs blir på två ställen. Dels några kvarter nästan mitt i stadsdelen, just där den sydöstra parkeringsytan ligger idag. Dels några kvarter i områdets sydöstra del, alltså mot infarten vid Norrtäljevägen.

Sen växer det vidare.

Sen bygger vi vidare ”inåt” så att bebyggelsen möts på mitten. När hela Fas 1 är klar ligger hus nästan längs med hela den här delen av Boulevarden, samt flera strax söderut. Titta på kartan, så ser du!

Skola, förskola och idrottshall.

Under den första fasen börjar också bygget av en skola för barn mellan förskoleklass och nionde klass, en förskola och en idrottshall. Vi räknar med att de första klasserna kan börja hösten 2022. Platsen är väl uttänkt, särskilt för dig som flyttar in i de först färdiga husen. Promenaden till skolan tar bara några få minuter, även för människor med små eller trötta ben.

Vägar, cykelvägar och kollektivtrafik.

Vi börjar som sagt längs Boulevarden. När hela Täby Park är färdigt kommer den att löpa hela vägen från öst till väst, med några knixar längs vägen. Den östra delen, som byggs först, börjar ungefär vid nuvarande parkeringen och sträcker sig fram till Bergtorpsvägen. Dessutom byggs första delen av den ”gröna slingan” som är en långsträckt parkslinga med gång och cykelväg i mitten. Självklart blir det mindre gator också, och inte ens Boulevarden är så stor att den känns som någon trafikled. I Täby Park är cykelturer och promenader alltid viktigare än bilar. I början går inga bussar här, det kommer senare. Men Roslagsbanans station Galoppfältet ligger ju nära från första stund – 250 till 600 meters promenad bort, beroende på vilket hus du bor i – och på gatorna runtomkring oss finns hållplatser för omkring tio busslinjer åt olika håll.

Parker och torg.

Några mindre parker och torg byggs också från början. Och i väntan på den stora stadsparken gör vi fint kring läktarbyggnaden, med torg, gröna ytor och förhoppningsvis både en liten scen och planer för spontanmatcher i brännboll, beachvolley eller fotboll. Även om Täby Park ska byggas bit för bit, är vi väldigt måna om att det ska vara trevligt direkt när den första familjen flyttar hit.

Hur blir det runtomkring?

Läktarbyggnaden med sitt torg och fältet för aktiviteter fortsätter att vara en viktig del av Täby Park. Den fylls på med fler företag, restaurang och aktivitetsytor. Långt senare, någon gång runt 2030, kommer läktarbyggnaden till slut att rivas och ge plats för den sista, nordvästra delen av stadsparken, men det dröjer ännu många år. Samma sak med själva galoppbanan. Den delen av området växer fram i slutet av Täby Parks tillkomst.

Simhallen och allt annat i närheten.

Självklart står resten av Täby inte still, medan vi bygger Täby Park. Redan nu vet vi till exempel att den nya simhallen är på gång och kommer stå färdig 2022. Den ska inrymma en 50- metersbassäng, två multi-/aktivitetsbassänger, familjebad, två vattenrutschkanor, bastu och servering. Något som blir perfekt för oss i Täby Park. Den byggs precis på andra sidan Roslagsbanan, så vi blir ju grannar med varandra!

Välkommen hit – hitta din bostad!

De första lägenheterna är som sagt färdiga under 2020. Det kan låta som långt bort i framtiden, men är faktiskt ganska snart! Så om du är sugen på Täby Park: gå in och titta på bostäderna redan nu.