Här får gammalt och nött nytt liv
Genom Re:Unik och Re:Innovation i Täby Parks gamla läktarbyggnad får möbler, prylar och kläder nytt liv, tack vare människor som av olika skäl hamnat vid sidan av arbetsmarknaden.
I lokalerna kan som mest 40 personer arbetsträna, det kan handla om att snickra, måla, sy och sälja de varor som skänkts . Just idag är det ”studiedag”. Enbart medarbetarna som hjälper vid arbetsträningen är på plats, Thintin, verksamhetsledare, David som håller i snickerierna, Lotta som ansvarar för försäljningen, Mikaela, tyg- och målaransvarig och Simon som även han snickrar och renoverar möbler.
När Thintin tillsammans med sin kollega Anna startade verksamheten i Täby Park 2017 var de pionjärer. I den gamla läktarbyggnaden fanns inte så mycket mer. ”Inga bodde i området och allt var inhägnat, det var som att man hoppade till om det kom in någon enstaka kund”, säger Thintin. Nu har Täbyborna, och inte minst de nyinflyttade i Täby Park, hittat till butiken som är fullproppad med sådant som fixats till. Dessutom har mängden varor som lämnas in ökat tack vare grannen auktionsfirman Crafoord. När auktionsfirman bedömer att en vara inte är säljbar hamnar den allt som oftast hos Re:Unik. Men det kan även vara tvärtom. ”Vi hade en stor gul porslinsfigur som ingen ville köpa trots att den bara kostade några hundra. När den hade flyttats runt tillräckligt många gånger och ingen köpare nappade chansade vi och gick till auktionsfirman som förstod värdet. Det var antikt danskt porslin och pjäsen såldes för 7000 kr!”, berättar Thintin.
Produktbredden är stor, även om möbler, porslin och kläder hör till det vanligaste. Här i galoppläktarens inre finns, mycket passande, en mekanisk galoppbana med hästar. Men ovanligare saker än så har lämnats in. ”Vi får ofta in saker där vi inte har en aning om vad det kan vara, som den gången någon lämnat in en märklig pryl, som till slut visade sig vara en golvmodell av cigarrsnoppare som skulle stå nära fåtöljen i ett klassiskt herrum”, säger Simon.
Det går även att få gamla saker reparerade. ”Vi fick in ett gosedjur som tappat sin svans, då sydde vi fast en ny, berättar Mikaela.
Täby Re:Innovation och butiken Re:Unik är ett så kallat ASF, arbetsintegrerat socialt företag, vars främsta uppgift är att hjälpa människor tillbaka till arbetsmarknaden. Via arbetsförmedlingen och även genom kommunen, finns möjlighet att hjälpa arbetssökande till butiken och verkstaden i Täby Park. Antalet medarbetare varierar, men Thintin, vill gärna hjälpa fler. ”Vi har möjlighet att ta emot väsentligt fler än de som arbetar här idag” säger hon.
Verkstaden har det mesta som krävs för att få snits på gamla prylar. Här görs även butiksinredningen. ”Det finns mycket virke som om vi omvandlar till nya saker och möbler. Med hjälp av gamla lastpallar fick vi ihop en bra garderob för kläder”, säger David. Den som vill prova Re:Innovations hållbarhetsmodell kan själv börja rota i sina förråd. ”Möbler som inte håller längre har ofta i sig bra trä som kan användas i andra sammanhang. Om stolen eller bordet är ok, behövs det inte mer än att man ruggar upp ytan och målar om”, säger Simon. ”Gamla påslakan är alldeles utmärkta att använda för att virka en badrumsmatta, med gamla jeanstyger som är tåliga har vi byggt förvaringslådor”, säger Mikaela.
Årets miljöpris
Så sent som i december förra året uppmärksammades verksamheten av Täby kommun då Re:Innovation tilldelades årets miljöpris med följande motivering:
”Föreningen Re:Innovation är ett arbetsintegrerande socialt företag för människor som står utanför arbetsmarknaden. Verksamheten sätter fokus på såväl personers som produkters möjligheter, styrkor och kapacitet. I snickeriet, målarverkstaden och syateljén tas produkter och material om hand för försäljning och återbruk”
Den som vill lämna in, köpa, eller få något lagat hittar butiken i den gamla läktarbyggnaden i Täby Park.
Öppettider: måndag-tisdag 11–17, onsdag: stängt, torsdag-fredag: 11-17, lördag: 11-15.