Historia och framtid

På bronsåldern var det skärgård här

De första människorna kom till Täby på bronsåldern. Dagens arkeologer har hittat stenyxor, vilket betyder att människorna var jägare och fiskare. Då var Täby en del av skärgården, med mycket vatten och flera mindre öar. Därför tog man sig lättast fram med båt. Boplatserna låg inte i byar, utan var utspridda och tillfälliga.

Täby har anor från Vikingatiden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

År 1035

Ägd av Jarlabanke

Med landhöjningen förvandlades Täby från skärgård till bördigt jord­bruks­­­landskap. På vikingatiden påstod stor­mannen Jarla­banke Ingefastsson att han ägde hela Täby. Det var åtminstone vad han lät rista in på flera runst­enar som han reste över sig själv i trakten. Jarla­banke bodde i Hagby, en bra bit från Täby Park, och man vet inte om om det fanns någon gård just här då. Men arkeo­logerna vet säkert att det fanns lantbr­ukare här från 1300-talet. Dessutom hade flera av de stora gårdarna runtomkring odlingar på området, som Tibble, Ensta, Åkerby och Wigg­byholm.I Täby Park har det funnits boende och verksamhet sedan vikingatiden

1913

Från nedläggningshot till framtidshopp

De första delarna av Roslagsbanan byggdes redan på 1870-talet. I början gick det ett tåg om dagen och farten var 20 kilometer i timmen. 1913 öppnades Åkerby station, som senare döptes om till Galoppfältet. Då var det fortfar­ande ånglok som gällde. Först 1939 kunde passagerarna vid Åkerby kliva på elektriskt drivna tåg.

Roslagsbanan byggdes som ”smalspårig järn­väg” och bredden mellan spåren är fortfarande bara 891 milli­meter, vilket är unikt. Alla andra reguljära tåg i Sverige går numera på bredare spår.

Ända in på 1990-talet var vagnarna klädda i teakpanel och hade öppna plattformar. Idag är de gamla teakvag­narna ersatta av nya, blå tåg och hela banan är modern­iserad. I rusnings­trafik stannar tolv tåg i timmen och det tar tjugo minuter att åka till Östra station, vid Valhalla­vägen inne i Stockholm.

Genom hela Roslagsbanans historia har det funnits planer på förändring. Under 70- och 80-talen ville många lägga ner trafiken. Nu är det tvärtom! Man pratar bland annat om utbyggnad till både Arlanda och T-Centralen, och komple­ttering med såväl tunnelbana som ny järnväg.

Om vi får gissa kommer också stationen att byta namn – från Galopp­fältet till Täby Park.

1960

Historisk plats för hästsporten

Den 28 augusti 1960 öppnade Täby Galopp. 10000 åskådare kom för att se kung Gustaf VI Adolf inviga banan. Tidigare hade kapplöp­ningarna ordnats i Ulriksdal.

En av de mest framgångs­rika tränarna på Ulriksdal hette Britta Strokirk, även kallad Britta-Kola, eftersom hon också kokade kola på Över­järva gård. Den sista tävlingen på Ulriksdal vanns av hästen Tredje Mannen, tränad av Brita-Kola. Första loppet på Täby Galopp vanns av Forward. Också den hästen var tränad av Strokirk.

2009 säljs Täby Galopp till Svensk Galopp AB, som snart bestämmer att verksamheten ska flytta till Upplands Bro. De säljer banan igen, mot löfte om att få stanna kvar medan den nya banan byggs. Under tiden börjar en ny stadsdel planeras – Täby Park!

Sedan mitten på 2000-talet ordnas också baklucke­loppis på galoppbanans stora parkering hela sommar­halvåret. Upp till 10000 besökare kan komma på en helg. Loppisen stannar kvar, även när hästarna flyttat ut.

2016

Första steget från dröm till verklighet

Den nya, fina galoppbanan i Upplands Bro blev färdig. Hästarna och tävlingarna flyttade, efter att först ha firat med en stor flyttgala. Därmed kunde Täby Park börja bli verklighet inte bara på papperet.

Den gamla läktarbyggnaden behålls ännu flera år och blir en fantastisk plats för alla möjliga verksamheter som är sugna på en plats mitt i Täby. Lokalerna byggs om och kan skräddarsys för nya hyresgäster. Först att flytta in blev vi själva, med ett stort showroom som alla är välkomna till för att möta oss och få känsla av hur Täby Park kommer att bli när det är klart. Flera andra hyresgäster är t.ex Taverna Una och Crafoord auktioner och fler flyttar hit inom kort. Samtidigt fortsätter planeringen och stadsdelen växer. Allt fler nya hus och kvarter börjar byggas.

2018

Klart för byggstart

2018 fick vi godkänt på alla planer som behövs för att sätta igång att göra verklighet av drömmen om Täby Park – storstad på kartan, småstad i själen. Äntligen fick vi veta exakt var och hur vi skulle bygga de första kvarteren. Det är precis öster och söder om parkeringen, alltså de delar som är allra lättast att nå, oavsett om du kommer till fots, med cykel eller tar Roslagsbanan till vår egen station Galoppfältet. Där – längs det som blir områdets huvudgata – byggs lägenheter för omkring 5 000 av Täby Parks första invånare. Och några av dem har redan flyttat in. Vill du också bo i Täby Park? Här finns både bostadsrätter och hyresrätter – och du vet väl förresten att bostadskön redan är öppen?

2020

Välkomna! Den nya stadsdelens första invånare flyttar in. Runt om finns fortfarande mycket av den gamla grönskan kvar, och galoppbanan också. Men det är ingen tom byggarbetsplats. Eftersom det tar tid att skapa en helt ny stadsdel är det viktigt att hålla snyggt och trivsamt under tiden. Vi fortsätter med områdets egna marknader och annat kul. Läktarbyggnaden finns fortfarande kvar och en massa nya företag har flyttat in. På torget framför har restaurangen öppnat  uteservering, och i gräset bredvid sitter folk och njuter av solen medan de spanar på sina barn som leker på lekplatsen bredvid. Samtidigt växer Täby Park bit för bit upp runtomkring. Fler hus tar form, nya butiker öppnar. Cykelvägarna dras fram. Allt fler kan flytta in och börja trivas.

2035

Fler Täby-bor än någonsin

Ganska exakt tusen år efter Jarlabanke är vi fler Täby-bor än någonsin. Nästan tjugotusen av oss bor i Täby Park.

Det sista äppelträdet är planterat, alla gungor, sandlådor, skogsgläntor och cykelvägar är redo att utforskas. Utflykter till simhallen planeras för fullt och i stadsparken har några grannar just lastat av korgar och filtar från cyklarna och dukat upp för picknick.

Livet i Täby Park är i full gång. Mycket är nytt, både här och  samhället runt­omkring, men att trivas och må bra är precis lika aktuellt som det var i början av 2000-talet, när planerna på en helt ny stadsdel började ta form.
Vi stannar till på vår promenad, och sätter oss på en av bänkarna längs boule­varden. Mannen bredvid, han måste vara över 80 år, lutar sig fram och säger:
– Tänk, jag minns när kungen invigde galoppbanan. Jag sprang runt och lekte att jag ägde hela Täby. Nu tänker jag att det är fantastiskt att få sitta här och titta på folklivet och vänta på min sonson som kommer snart. Ja, där är är han! Hej, Jarlabanke! Hur var det i skolan idag?

Täby Park Julmarknad
1 dec