Musiktalangerna växer i Täby Park
”Lär oss spela! Lär oss spela!”. Tidigt 2000-tal, i en Täbyskola. Bandet hade just avslutat en bejublad konsert. Men publiken ropade inte ”En gång till! En gång till!”. De ville låta som bandet på scenen och ropade: ”Lär oss spela!”.
Att konserten inspirerade en hel skolaula till att börja spela musik var inte så underligt. Pianisten och sångaren Jonah Nilsson som stod på scenen är något av en världsartist idag. Bandet Dirty Loops, som han är en del av, är nästan övernaturligt musikaliska.
I samma band och på samma scen fanns även trummisen Mårten Fredholm. För Mårten blev konserten en avgörande vändpunkt i livet. Han tog publikens uppmaning på allvar. Parallellt med sin egen musikaliska utveckling startade Mårten Musikstil Academy, senare även Music Hub.
Idag lär Mårten och hans kollegor, närmare ett 40-tal handledare, tusentals elever i Täby och Nacka att spela, sjunga och dansa genom Musikstil Academy. Det som började som lite av en testverksamhet på Midgårdsskolan i Täby, växte när Mårten kom till Ellagårdsskolan.
”Av 300 elever ville 100 börja spela något instrument, då blev det en mer omfattande verksamhet, sedan har det fortsatt på skola efter skola”, säger Mårten.
Sedan någon månad finns även Music Hub i Täby Park. Medan Musikstil Academy är en ”uppsökande” verksamhet som finns på skolor i Täby och Nacka och följaktligen vänder sig till skolungdomar har Music Hub en fast plats i den gamla läktarbyggnaden i Täby Park. Verksamheten i Music Hub riktar sig mot alla åldrar uppdelade på barn, unga vuxna, vuxna och seniorer.
”Vi vill börja med att inspirera, en nybörjare får själv får välja vilket instrument och vilken musikalisk inriktning som känns mest spännande. Med rätt målbild och vision blir lusten att spela starkare och då ökar motivationen att ta sig igenom alla de övningstimmar som kan krävas för att någorlunda kunna behärska ett instrument. Har man nått dit ökar motivationen att öva mer”, säger Mårten.
I dagens musikkultur har instrumenten hamnat mer i bakgrunden, sång och DJ:s har samtidigt blivit mer framträdande. Även produktion är en viktig del av verksamheten, något som Mårten arbetar med vid sidan av musikutbildningen där han bland annat har uppdrag från Quincy Jones productions i Los Angeles.
För Mårten och hans kollegor, verksamhetschefen Johanna Klingfors och Emanuel Bagge (nej, han är inte släkt med Idol-Anders) som är ansvarig för Music Hub Täby, handlar det om att bejaka den instrumentala utvecklingen och även andra nya moment som tillkommer i ett artistiskt utövande.
”Vi vill få fler att upptäcka glädjen och tillfredsställelsen med att utveckla sin sångröst, fördjupa sig i ett instrument, att kunna spela. Samtidigt så är musik så mycket mer idag, att behärska uppgiften som DJ, att kunna röra sig på scen, hantera medieproduktion. Det är många fler delar som krävs där vi vill bidra till den personliga utvecklingen”, säger Mårten.
Ett exempel på hur utbildningen vidgas är sommarens kurser då deltagarna fick lära sig använda musik i TikTok-videor.
Intresset för Music Hub är stort.
”Vi ska kunna ha 400–500 elever här i de olika kurserna. I stort sett varje dag kommer det förbi människor som är intresserade av verksamheten”, säger Mårten.