Som vi alla längtar efter Täby Parks första riktiga bageri, men det verkar onekligen att ta tid. Därför är vi superglada över att den klassiska brödbilen från Skeppsbro Bageri stannar till här på tisdagar och fredagar framöver mellan klockan 7.00 och 19.00. Det här ger oss alla möjligheter att lyxa till frukosten mitt i veckan med deras god bröd och bakverk eller varför inte köpa med dig något gott hem till soppan på fredagen eller lördagens brunchbjudning. Brödbilen hittar du på Stationstorget intill Roslagsbanan. Du vet väl om att Skeppsbro bageri är ett 100% ekologiskt hantverksbageri, precis som vi vill ha det.
Varför flytta till Täby Park? Vi bad en av de första inflyttarna att berätta om fördelarna med att bo i Täby Park. Det visade sig vara en av Täby Parks främsta ambassadörer, som efter sina fyra år i kvarteren fortfarande trivs.
Svanenmärkning. För den som är känslig och kanske har allergier är miljömärkningen en trygghet, samtidigt som det känns bra att miljöpåverkan är begränsad. Samtliga bostäder som byggs av JM och Skanska är Svanenmärkta.
2. Det är nära till allt. Med Roslagsbanan intill är det enkelt att ta sig överallt. Vill man ta en promenad till Täby Centrum 1 kilometer bort tar det 15–20 minuter.
3. Närhet till restauranger. På några få år har det poppat upp restauranger med mat från världens alla hörn, japanskt amerikanskt, italienskt, franskt – och inte minst svensk husmanskost. Det är enkelt att skippa middagen hemma och äta något runt hörnet. Det finns något för alla. I kvarteren där Boulevarden och Parkallén korsas ligger Café Startboxen som drivs av Anki och har blivit en knutpunkt där alla möts.
4. Den smidiga hanteringen av pågående byggprocess. Det ska byggas i många år men känns inte så störande som man kanske hade trott. Byggarbetarna är måna om att ta hänsyn till de boende och är mer av ett trevligt inslag i det sociala livet i kvarteren.
5. Man blir sedd. I Täby Park hälsar vi på varandra. Det finns en trygghetskänsla som mer påminner om umgängeskulturen i en småstad. Man lyssnar på oss. Två gånger om året vandrar vi genom kvarteren tillsammans med byggansvariga där vi boende ger input på vad som kan bli bättre, samtidigt som vi får information om vad som händer.
6. Det vardagliga kan ordnas inom några kvarter. Förutom restaurangerna finns det frisörer, en mindre närbutik med det mest väsentliga. Större matbutik, läkare, vårdcentraI kommer förhoppningsvis när inflyttningen och befolkningsunderlaget ökar.
7. Stort fokus på återanvändning. På Boulevarden ligger ”In the Closet” som säljer second hand och Klan & Jack som säljer vintage och möbler av återvunnet material. I den gamla läktarbyggnaden går det att sälja och köpa prylar hos Crafoord Auktioner, och skulle något behöva lagas så hjälper gärna Re:Unik till som även säljer saker och kläder m.m.
8. Grönområden, i anslutning till husen finns det lättillgängliga grönområden att promenera i, eller bara kontemplera i.
9. För den mer aktivitetsintresserade finns padelbanor, boule, beachvolley m.m. Även hundarna har sin lekpark ute på den gamla galoppbanan.
10. Trots att kvarteren omgärdas av vägar och Roslagsbanan finns ett stort stycke natur sida vid sida med boende och byggprojekt, dit nya fågelarter hittat under byggtiden och där rävar och harar hittat hem.
11. Fräscht. Det är för det mesta upplockat och rent på gator och torg vilket skapar trivsel och trygghet.
Finns det något som har potential att utvecklas då?
Javisst, svarar vår ”ambassadör”, som valt att vara anonym.
Lite mer möda bör läggas på de nyplanterade träden som inte mår bra av för lite vatten. Det sophanteringssystem som finns är det inte alla som kan hantera, vilket stundtals skapar oreda.
Vad tycker du? Besök Täby Park och bilda din egen uppfattning!
Från byggarbetsplats till Boulevard på några få år. Här etablerade sig tre pionjärer som bidragit till att skapa dagens Täby Park. Två av dem förverkligade en livsdröm, en tredje återupptog sin verksamhet på samma plats där det tidigare fanns ett häststall hon besökt ofta. Anna-Lena Klang, Eivor Gustafsson och Anki Brander ser tillbaka på de tre första åren som egenföretagare i Täby Park.
Lunchrusningen har ebbat ut på Startboxen, Anki Branders café och restaurang. Strategiskt belägen i hörnan av Boulevarden och Parkallén. Hon lever sin dröm, sju dagar i veckan, dygnets vakna timmar. Det är då Anki finns på plats, alla dagar i veckan, vilket innebär 12–15 timmars arbetsdag, frukost lunch och middag. Den som tänker sig att livet som restaurangägare innebär att man går runt och småpratar med gästerna några timmar om dagen bör ta ett snack med Anki.
”Det kan hända att jag går någon timme tidigare om det lugnt men oftast är jag här till stängning.”
Livsval
Årsskiftet 2021–2022 innebar ett nytt livsval för Anki. Från att under många år ha jobbat som säljare av konsulttjänster och utbildningar inom IT öppnade hon sitt eget café i kvarter där det knappt hade hunnit flytta in några.
”Jag tyckte att det var så roligt att det kändes jobbigt att ta betalt. Jag lagar all mat och bakar själv, då vet man vad det innehåller.”
Även om antalet boende i Täby Park var en liten skara i början så hittade folk till caféet.
”Dels har vi byggarbetarna som kommer in flera gånger om dagen, morgon och lunch, andra åker hit från andra delar av norrförort, främst på luncherna, När det är som bäst är det tre sittningar, byggjobbarna, de som lunchar mellan tolv och ett, sedan pensionärerna som kan ta det lite lugnare.
Under de tre åren som Startboxen funnits har det blivit mer än ett café, det har blivit en samlingsplats och ett extra vardagsrum i Täby Park.
”Det kommer in grannar som vill låna en lök, som lämnar nycklar, paket och alla möjliga ärenden vilket är härligt.”
Från pandemi till dyrtider med lågkonjunktur och höga räntor så har det inte varit raka spåret.
"Träffade min kärlek"
”Verksamheten fungerar, det är lite lugnare med byggarna nu men jag har många planer och skulle gärna utöka på något sätt. Om jag ser tillbaka hade jag nog önskat att jag hade haft lite mer erfarenhet, det har varit många utmaningar. Men mycket har varit positivt, jag träffade min kärlek här som kom in och fikade väldigt ofta!”
Sedan Anki öppnade Startboxen har det tillkommit en rad restauranger i Täby Park.
”Vi hoppas att folk upptäcker utbudet i Täby Park, att det är hit man ska gå för att äta.”
Snett över gatan finns en annan pionjär, Anna-Lena Klang, frisör som driver Hårstallet. Namnet är väl valt.
Tillbaka till stallet
”På den här platsen låg ett stall där jag var mycket när jag var yngre. En av mina kompisar hade sin häst här och det kändes extra bra att ha ett namn som anknyter till den tiden. Minnet av Täby Galopp får inte försvinna.”
För Anna-Lena innebar starten av Hårstallet lite av en comeback.
”Jag hade lämnat en salong i Grindtorp och hyrde frisörstol när den här möjligheten i Täby Park dök upp. I mars 2021 flyttade jag in.”
Med sig hade Anna-Lena en elev, Maja, som hjälpte till att få i gång verksamheten. Tre år senare är även hon kvar och hyr en egen stol i salongen.
Pandemin kändes som en av de större utmaningarna i Hårstallets nystart, men det visade sig vara tvärtom. De nyinflyttade i Täby Park jobbade hemma och när det fanns en salong i kvarteret hittade man snabbt dit.
"Man måste veta vad man ger sig in på"
”Nu finns det fler frisörer i Täby Park och det ekonomiska läget gör att folk drar in på mer. Det är lite tuffare tider men att starta eget innebär att man måste veta från början vad man ger sig in på.”
Anna-Lena har ytterligare ett jobb som gör att hon får ekonomin i salongen att fungera. Fler verksamheter kring Boulevarden, fler inflyttade, bättre tider i kombination med en lagom etablering av frisersalonger i närområdet är faktorer som hon hoppas ska ge ytterligare skjuts åt verksamheten.
I dörren intill Hårstallet finns Klan & Jack, inrednings- och vintagebutiken som ägaren Eivor Gustafsson satt sin personliga prägel på.
Drömmen att starta eget inom inredning hade funnits länge. Eivor bodde i närheten av Täby Park och brukade promenera i området. En vinterdag 2021 satt hon och fikade på den nyöppnade restaurangen Startboxen, där träffade hon ägaren Anki som precis lämnat sitt gamla jobb för att förverkliga drömmen om att driva en egen krog.
Eivors egna planer och inspirationen från Anki ledde till lokalen snett mitt emot Startboxen.
Det var den enda lediga butikslokal som fanns kvar i kvarteret. Den 17 maj 2021 slog hon upp dörrarna till butiken. Idag, tre år senare, hur har det gått?
”Helt klart har det tagit längre tid än jag trodde. Först pandemin, vi kunde ju inte ha något riktig inflyttningsfest och alla andra begränsningar, sedan kom den ekonomiska krisen som så klart har lett till att kunderna håller igen. Men samtidigt har det varit mycket positivt. Det är en underbar känsla att få vara sin egen, jag känner att jag har växt som människa.”
Många stamkunder
En grupp med stamkunder har hunnit etablerats under åren vilket har varit tacksamt. Eivor har även varvat försäljningen med uppsökande verksamhet, events hemma hos kunder och afterwork. Kläder har kommit in som ett komplement vilket visat sig lyckat.
Hon ser också kollegorna kvarteren som en stor tillgång.
”Vi som jobbat här från starten stöttar varandra och så får vi dessutom ny positiv energi av de som etablerar sig nu, som till exempel Sandra som tagit över In the Closet här intill.”
Boulevarden är Täby Parks paradgata som sträcker sig genom hela stadsdelen i nord-sydlig riktning. Boulevarden är bredare än de andra gatorna och rymmer, förutom själva körbanan, grönstråk, trottoarer, cykelbana, och parkeringsmöjligheter.
Under hösten 2023 har ett stort steg tagits på vägen mot levande stadskärna i Täby. Det sker mitt på den gamla galoppbanan.
”Detaljplan för västra Boulevarden i Täby Park (detaljplan 4)”, som det officiella namnet lyder för nästa stora steg, det västra området i Täby Park, ligger ute för samråd. Efter att synpunkter lämnats in fram till den 21 december arbetas det nu vidare med bland annat att länka samman Täby Park med centrum.
En detaljplan är grunden i byggprocessen, där det fastställs vilken sorts byggnader som ska finnas, hur de ska användas men framför allt hur mark och vatten ska användas inom ett fastställt område. Därtill kommer en rad frågor som utreds, djurliv, växtliv, buller, avfallshantering, kulturarvet m.m. För kvarteren i Täby Park kommer det att krävas ett antal detaljplaner innan allt står klart en bit in på 2050-talet.
DP4, som den aktuella planen kallas i allmänt tal innehåller några viktiga delar som kommer att sätta sin prägel på Täby Park. Framför allt kommer Boulevarden att få sin slutliga sträckning när den dockar samman med Täby allé, vilket ökar tillgängligheten till Täby Centrum. Sammantaget kommer det att byggas cirka 1000 bostäder inom ramen för DP4, samt lokaler för verksamhet, förskolor.
Parkering som alltid verkar vara ett problem, ska här få en lösning genom ett mobilitetshus. Här finns plats för de boendes bilar samtidigt som huset även används som besöksparkering. Mobilitetshuset, kommer att rymma annat än bilar. Det planeras för en matbutik i bottenvåningen och det kommer att finnas ytterligare kommersiella ytor.
Täby Parks gröna profil förstärks bland annat genom att den södra delen av stadsparken färdigställs, den gröna slingan, en promenad- och cykelvänlig led genom Täby Park får fortsatt sträckning. ”Att en stor park tillkommer och att Boulevarden står klar tror jag är de delar som kommer att uppskattas mest av Täby Park-borna”, säger Julia Matwinska, vice vd på Täby Park, en av dem som tillsammans med Täby kommun arbetat med planen.
En detaljplan är lite som ett isberg. Det vi ser, förslag på hur vägar och kvarter ska byggas, höjd på hus, förslag på form är bara en liten del av alla utredningar som finns. En stor del av arbetet pågår ”under ytan”, t. ex hur kvarteren kommer att klara framtida väder, att risken för skyfall kommer att öka i ett framtida klimat, något som redan är märkbart. ”Vi har bland annat tagit höjd för skyfallsfrågan, det har blivit en viktigare fråga. Då Täby Park sedan starten har en stark miljö- och hållbarhetsprofil har det haft fortsatt påverkan på arbetet, vi undviker att gräva ned betong i marken, vilket innebär att ett mobilitetshus tillkommer vilket har fler fördelar, med exempelvis flexiblare parkering”, säger Julia Matwinska.
Arbetet med DP4 inleddes 2020 och 2025 hoppas man vara i mål med detaljplanen.. Beroende på hur dialogen i planprocessen fortgår, hur den framtida konjunkturen utvecklas, kan de första flytta in i slutet av 2020-talet.
För nuvarande Täby Parkbor kommer det kommande bygget inte att har en påtaglig inverkan då det inte ligger i omedelbarnärhet till dagens kvarter i Täby Park.
Varför ska man då flytta hit?
”Täby Park har småstadens fördelar, man når den service som behövs i vardagen, där det är nära till natur, parker, shopping. Det är ett bra exempel på ’15-minutersstaden’, där man når allt på en kvart”.
I Täby Park är det enkelt att cykla och numera är det även enkelt att serva den. En stadsdel med många stora och fina ytor inbjuder till cykling. Så pass inbjudande att piloten Joel Carlén landade och blev Täby Parks cykeldoktor, Dr. Bike.
Med den nya cykelverkstaden Dr. Bike i Täby Park blir det sannolikt ytterligare fart på cyklandet i kvarteren. Nu finns det ju inga ursäkter att inte cykla vinter som sommar. Intresset för att trampa fram i snödrivorna har ökat.
Hos Dr. Bike är teamet bestående av Joel och Timothy Winn i full fart med att preppa kundernas cyklar så de klarar hala höstgator och isiga vintervägar.
”Ett vanligt problem är att cyklisterna har för mycket dubbar, i tron att det blir säkrare. Resultatet blir det motsatta på den sortens underlag som vi vanligtvis har här i Stockholmstrakten med mycket slask och inte så mycket is som i Norrland”, säger Joel som själv är nedflyttad från Skellefteå.
Timothy som kommer från det blötare Wales, inflikar:
”Är det vått då är det bättre med så lite mönster som möjligt, men oavsett väder är det tre saker att ha koll för den som vill cykla på vintern, bra däck, fungerande ljus och hjälm på!”
Joel har varit egenföretagare sedan 2020. Som styrman på ett av de stora flygbolagen fanns det inte så mycket annat att göra när pandemin slog till. Joel tog marktjänst, fixandet hade han med sig hemifrån.
”Jag har en viss teknisk kompetens från pilotutbildningen men ärligt talat är det nog mest ifrån farsan som jag fått intresset att laga och fixa.”
Från början tänkte Joel driva någon form av allservice, man ganska snart stod det klart att det var Täbys cyklar som var i stort behov av hjälp. Den första tiden var Dr Bike en ”hemmadoktor” och besökte kunderna i sin skåpbil. Så småningom blev skåpbilen för trång och i samband med att Täby Park gärna ville se verksamhet som Joels i de nya kvarteren så fanns det en lämplig lokal på Grästuvegatan 1a. Här rymdes alla de cyklar, elcyklar och elsparkcyklar som kräver vård och omsorg.
Inte bara lokalen fanns i Täby Park, några kvarter bort bodde Joels blivande medarbetare Timothy som ville tillbaka till cykelservandet efter en tid på en marina. Han var en av de första som flyttade in i kvarteren 2020.
”Det är perfekt att ha jobbet på promenadavstånd. Jag gillar verkligen hur Täby Park har utvecklats, det är en mer internationell stämning här än i andra stadsdelar jag bott i. Folk är vänliga, hälsar och pratar och butiksutbudet är inte detsamma som man ser i alla andra svenska städer. Jag trivs verkligen här!”.
Cykeln fick tidigt sin naturliga roll i Täby Park. Tidigt började cykelklubben MTB Täby tävla i cyclocross, en ruffare variant av mountainbikecykling.
Även i den långsiktiga planen har cykeln spelat en viktig roll som ett alternativ till bilen, barnen ska kunna cykla till skolan, med ”Gröna slingan” som en förbindelseled genom hela Täby Park. I flera kvarter finns det rejäla cykelförråd med möjlighet att pumpa och serva cykeln så man enkelt ska kunna hålla sina cyklar i trim. Det finns, och planeras för, bra cykelparkeringar för de boende vid allmänna platser och vid stationer och hållplatser.
Cykeltrenden verkar hålla i sig. Joels verksamhet har till och med gått lite över budget under det första halvåret.
”Vi träffar många som har cykeln som ett alternativ i stället för bilen och cykelpendlar till sina jobb i city eller Solna, eller var de nu jobbar.”
Det är ingen tillfällighet att man i stadsdelen Täby Park blandar nya kvarter med stora gröna ytor. Redan från start fanns en grön strategi på plats med syfte att skapa kvarter där det är lockande att komma ut, för att träna, ta en promenad, eller bara umgås.
Monica Rehn, landskapsarkitekt, Täby kommun, har arbetat med allmän plats för stadsdelen Täby Park sedan 2016, och var med när planerna började konkretiseras.
”Det finns en bra strukturplan för området som främjar rörligheten, att man känner att naturen finns i närheten. Mycket grönska i och omkring kvarteren, alldeles utanför porten gör det lättare att ta sig ut”, säger Monica Rehn.
I framtidsplanerna för Täby Park finns det än fler ”gröna” utvecklingsmöjligheter. En central plats i Täby Park är stadsparken, Täbys eget Central Park, som kommer att börja byggas om några år. Parken blir 10 hektar stor och sträcker sig genom hela området från Roslagsbanan till E18. Parken blir en grön lunga och områdets gröna slinga medger dessutom en säker och bilfri transport för barn och unga som ska ta sig till skolor, förskolor och aktiviteter.
Under 2022 frågade kommunen Täbyborna vad de ville se i den kommande stadsparken. 600 personer svarade på enkäten.
”De allra flesta vill se promenadvägar. Man efterlyste även rofyllda platser. Även lekplatser och möjligheter till spontanidrott stod högt upp på listan. Det är önskemål som vi tagit med oss i planeringen för den kommande stadsparken”, säger Monica Rehn.
Det är, som sagt, inte bara de aktivitetskrävande Täby Park-borna som kommer att få sitt lystmäte. I anslutning till aktivitetsytor kommer det finnas sköna sittplatser för dem som tycker det är alldeles lagom att bara titta på.
För Täby Park AB var det viktigt att det redan i ett tidigt skede fanns en grön och levande omgivning för rörelse och rekreation då byggandet ska fortgå under många år. Grönytor togs till vara och utvecklades, aktiviteter utökades i, och i anslutning till, kvarteren.
På några få år har ett nytt landskap vuxit upp på vad som tidigare var en galoppbana. Idag är Täby Park på väg att bli en av Storstockholms grönaste och rörligaste stadskvarter. På det gamla galoppfältet samsas beachvolley, cykelcross och padel. På andra sidan läktarbyggnaden finns det ett fint utegym. Här finns även boulebanan för den som vill pröva en lite lugnare sport. Vid läktartorget och på fältet finns rosafärgade Piffl-boxar som innehåller massor av spännande utrustning för lek och spel på de stora grönytorna. Den som vill springa en runda har joggingspår nere på fältet.
På fältet finns även plats för större aktiviteter och först ut var Cyklocrossen, en mer terränggående cykeltävling, och sedan ett år tillbaka är kommunens nya simhall närmaste granne.
Cyklocrossens initiativtagare var Ola Warren med stöd av bl a MTB Täby, som är en av Sveriges största Mountainbikeklubbar. Tävlingarna har från och med i år fått Europacupstatus och tävlingshelgen i oktober är numera ett välbesökt evenemang.
”Första året cyklade vi omkring bland baracker och byggen. Det är stor skillnad jämfört med hur det är idag, gräs i stället för lera, det stora utbudet av aktiviteter och restauranger. Vårt mål är att fortsätta växa tävlingen tillsammans med Täby Park, så att det blir en årlig folkfest för både boende och företag att samlas kring även när kvarteren är uppbyggda.”
Några eftermiddagar i veckan drar en fransk fläkt genom Täby Park. Då träffas bouleentusiasterna vid den gamla läktarbyggnaden – bouleklubben Täby Park Pétanque.
De första kloten rullades i Grekland och i det gamla Egypten. Sedan fördes spelet vidare med romarna till Italien, där det heter bland annat heter boccia, och till Frankrike. Där exploderade intresset för boule och pétanque som har blivit den mest populära spelformen.
Någon gång på 40-talet när Europa öppnade sig efter kriget kom boulesporten till Sverige. I Täby Park kastades det första klotet för fyra år sedan, berättar en av initiativtagarna till klubben, Mimi Bernström:
”Vi bor i närheten och promenerade förbi här för fyra år sedan i samband med en av Täby Parks marknader. Eftersom miljön här påminner om den franska parkboulen kände vi direkt att här så skulle en boulebana passa utmärkt. Vi kontaktade Täby Park AB som tyckte samma sak!
Ambitionen har varit att skapa en levande stadsdel redan från start för att de som flyttade in först skulle mötas av en plats med folkliv och spontanidrott. Täby Park AB såg till att boulebanan rustades upp och spelet kunde börja.
”Vi var fem som började spela varav en fransman, så vi fick rätt vokabulär från början. Idag är vi 10–15 personer som spelar regelbundet och på vår Facebook-sida har vi närmare ett hundratal medlemmar.” (FB Täby Park Pétanque )
Pétanque är en ovanligt öppen sport med enkla regler och lätt att lära. Enkelt uttryckt handlar det om att kasta sitt klot så nära lillen (en mindre målkula som kastas ut i inledningen av spelet). Den som först når 13 poäng har vunnit.
”Det är lätt att komma i gång, men svårare att ta sig till nästa nivå. Men det är också utmaningen att förkovra sig och få mer kontroll på spelet som stimulerar intresset. Fördelen är att erfarna och nybörjare kan spela tillsammans. Vi har klot att låna ut för den som inte har egna, även barnklot”, säger Sten Fornell, ordförande i Täby Park Pétanque.
Banan är alltid öppen och om ingen från bouleklubben är på plats går det även att hyra klot för en billig peng i den rosa ”Piffl Boxen” som står utanför lekparken.
Högsäsong är vår och försommar samt höst fram till november eller tills snön sätter stopp.
Det finns förstås önskemål om en inomhusbana men när vädret inte är det bästa fungerar taköverhänget vid de tidigare stallen som regnskydd.
Även om det är en social sport är spelet seriöst, några av medlemmarna har även tagit fransk tävlingslicens. Förra året arrangerade Sveriges Bouleförbund elitseriespel för veteraner i Täby Park.
Samtidigt är boule något som många kan samlas kring. I samband med skolavslutningarna 2021, valde avgångsklasserna vid Franska skolan i Stockholm att ha avslutningsfesten i Täby Park och spela pétanque.
En boulebana som lockar såväl eliten som frankofiler, öppen för alla, mitt i Täby. Nu är det din tur att pröva!
I Sverige ska alla barn och ungdomar ha möjlighet och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Lördagen den 13e maj välkomnar därför Täbys idrottsföreningar barn och unga till en Pep dag. En dag som ska inspirera till hälsosamma vanor både när det gäller fysisk aktivitet och mat.
Personen bakom är Alexander Brinkmann, klubbchef i Täby FC. Alexander som vigt sitt liv åt innebandy kom till Täby FC 2021. Förra året kom han i kontakt med Generation Pep, en icke vinstdrivande organisation som arbetar för barn och ungas hälsa och grundades 2016 på initiativ av Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel. Verksamhetschef för Generation Pep är Carolina Klüft, svensk legendar inom friidrott.
”Även om vi i klubben arbetar med ungdomars hälsa varje dag är det inte glasklart för alla varför vi finns och vad vi håller på med. I arbetet med att stärka den delen av vårt varumärke sökte vi rätt partner. Vi fastnade för Generation Pep vars mål ligger nära vår kärnverksamhet”, säger Alexander.
”Pep dagen” i Täby Park är det första stora gemensamma arrangemanget och Täby FC kommer definitivt inte att vara ensamma på grönytorna.
”Vi kommer att ha med i stort sett alla föreningar i Täby. Allt från cykel, fotboll, padel, innebandy, cheerleading och musikskapande. Det kommer att finnas ett 30-tal stationer där alla kan prova nya aktiviteter helt gratis. Det känns fantastiskt att få samla så många på en och samma gång i Täby Park.”
I Generation Peps senaste verksamhetsberättelse konstaterar Carolina Klüft att utvecklingen går åt fel håll när det gäller ungas hälsa. Allt fler barn rör sig för lite och äter fel mat. Endast 4 procent av Sveriges barn och unga når upp till gällande rekommendationer vad gäller fysisk aktivitet och kost.
Men i Täby, som är en välmående kommun, är det väl mer fart?
”Det kan alltid bli bättre, en utmaning i Täby är tillgången på lokaler. Så sett är grönytorna i Täby Park ett välkommet tillskott där spontanidrotten prioriteras. Vad som är viktigt är att det finns en samsyn på hur vi utvecklar mer ’rörelseglädje’ i kommunen, att vi skapar en ökad medvetenhet bland de aktiva ungdomarna, ledarna, föräldrarna och politikerna.”
Blir det många nya innebandyspelare efter den 13 maj?
”Vi har redan en god tillströmning, så det är inte prio. Viktigare är att idrotten och föreningslivet får en chans att visa upp sig och att vi alla som arbetar med barn och ungas hälsa, blir ännu bättre på att arbeta ihop!”
Pep-dagen pågår mellan klockan 10.00 och 15.00 lördagen den 13 maj. Det finns även mat och fika att köpa.
Vi använder cookies för att optimera vår webbplats och våra tjänster.
Funktionella
Alltid aktiv
Den tekniska lagringen eller åtkomsten är absolut nödvändig för det legitima ändamålet att möjliggöra användning av en särskild tjänst som uttryckligen begärs av abonnenten eller användaren, eller enbart i syfte att genomföra överföringen av en kommunikation via ett elektroniskt kommunikationsnät.
Inställningar
Den tekniska lagringen eller åtkomsten är nödvändig för det legitima syftet att lagra preferenser som inte begärs av abonnenten eller användaren.
Statistik
Den tekniska lagring eller åtkomst som uteslutande används för statistiska ändamål.Den tekniska lagringen eller åtkomsten som uteslutande används för anonyma statistiska ändamål. Utan en stämning, frivillig efterlevnad från din Internetleverantörs sida eller ytterligare register från en tredje part kan information som lagras eller hämtas enbart för detta ändamål vanligtvis inte användas för att identifiera dig.
Marknadsföring
Den tekniska lagringen eller åtkomsten krävs för att skapa användarprofiler för att skicka reklam eller för att spåra användaren på en webbplats eller på flera webbplatser för liknande marknadsföringsändamål.