Pionjärerna som öppnade Boulevarden
Från byggarbetsplats till Boulevard på några få år. Här etablerade sig tre pionjärer som bidragit till att skapa dagens Täby Park. Två av dem förverkligade en livsdröm, en tredje återupptog sin verksamhet på samma plats där det tidigare fanns ett häststall hon besökt ofta. Anna-Lena Klang, Eivor Gustafsson och Anki Brander ser tillbaka på de tre första åren som egenföretagare i Täby Park.
Lunchrusningen har ebbat ut på Startboxen, Anki Branders café och restaurang. Strategiskt belägen i hörnan av Boulevarden och Parkallén. Hon lever sin dröm, sju dagar i veckan, dygnets vakna timmar. Det är då Anki finns på plats, alla dagar i veckan, vilket innebär 12–15 timmars arbetsdag, frukost lunch och middag. Den som tänker sig att livet som restaurangägare innebär att man går runt och småpratar med gästerna några timmar om dagen bör ta ett snack med Anki.
”Det kan hända att jag går någon timme tidigare om det lugnt men oftast är jag här till stängning.”
Livsval
Årsskiftet 2021–2022 innebar ett nytt livsval för Anki. Från att under många år ha jobbat som säljare av konsulttjänster och utbildningar inom IT öppnade hon sitt eget café i kvarter där det knappt hade hunnit flytta in några.
”Jag tyckte att det var så roligt att det kändes jobbigt att ta betalt. Jag lagar all mat och bakar själv, då vet man vad det innehåller.”
Även om antalet boende i Täby Park var en liten skara i början så hittade folk till caféet.
”Dels har vi byggarbetarna som kommer in flera gånger om dagen, morgon och lunch, andra åker hit från andra delar av norrförort, främst på luncherna, När det är som bäst är det tre sittningar, byggjobbarna, de som lunchar mellan tolv och ett, sedan pensionärerna som kan ta det lite lugnare.
Under de tre åren som Startboxen funnits har det blivit mer än ett café, det har blivit en samlingsplats och ett extra vardagsrum i Täby Park.
”Det kommer in grannar som vill låna en lök, som lämnar nycklar, paket och alla möjliga ärenden vilket är härligt.”
Från pandemi till dyrtider med lågkonjunktur och höga räntor så har det inte varit raka spåret.
"Träffade min kärlek"
”Verksamheten fungerar, det är lite lugnare med byggarna nu men jag har många planer och skulle gärna utöka på något sätt. Om jag ser tillbaka hade jag nog önskat att jag hade haft lite mer erfarenhet, det har varit många utmaningar. Men mycket har varit positivt, jag träffade min kärlek här som kom in och fikade väldigt ofta!”
Sedan Anki öppnade Startboxen har det tillkommit en rad restauranger i Täby Park.
”Vi hoppas att folk upptäcker utbudet i Täby Park, att det är hit man ska gå för att äta.”
Snett över gatan finns en annan pionjär, Anna-Lena Klang, frisör som driver Hårstallet. Namnet är väl valt.
Tillbaka till stallet
”På den här platsen låg ett stall där jag var mycket när jag var yngre. En av mina kompisar hade sin häst här och det kändes extra bra att ha ett namn som anknyter till den tiden. Minnet av Täby Galopp får inte försvinna.”
För Anna-Lena innebar starten av Hårstallet lite av en comeback.
”Jag hade lämnat en salong i Grindtorp och hyrde frisörstol när den här möjligheten i Täby Park dök upp. I mars 2021 flyttade jag in.”
Med sig hade Anna-Lena en elev, Maja, som hjälpte till att få i gång verksamheten. Tre år senare är även hon kvar och hyr en egen stol i salongen.
Pandemin kändes som en av de större utmaningarna i Hårstallets nystart, men det visade sig vara tvärtom. De nyinflyttade i Täby Park jobbade hemma och när det fanns en salong i kvarteret hittade man snabbt dit.
"Man måste veta vad man ger sig in på"
”Nu finns det fler frisörer i Täby Park och det ekonomiska läget gör att folk drar in på mer. Det är lite tuffare tider men att starta eget innebär att man måste veta från början vad man ger sig in på.”
Anna-Lena har ytterligare ett jobb som gör att hon får ekonomin i salongen att fungera. Fler verksamheter kring Boulevarden, fler inflyttade, bättre tider i kombination med en lagom etablering av frisersalonger i närområdet är faktorer som hon hoppas ska ge ytterligare skjuts åt verksamheten.
I dörren intill Hårstallet finns Klan & Jack, inrednings- och vintagebutiken som ägaren Eivor Gustafsson satt sin personliga prägel på.
Drömmen att starta eget inom inredning hade funnits länge. Eivor bodde i närheten av Täby Park och brukade promenera i området. En vinterdag 2021 satt hon och fikade på den nyöppnade restaurangen Startboxen, där träffade hon ägaren Anki som precis lämnat sitt gamla jobb för att förverkliga drömmen om att driva en egen krog.
Eivors egna planer och inspirationen från Anki ledde till lokalen snett mitt emot Startboxen.
Det var den enda lediga butikslokal som fanns kvar i kvarteret. Den 17 maj 2021 slog hon upp dörrarna till butiken. Idag, tre år senare, hur har det gått?
”Helt klart har det tagit längre tid än jag trodde. Först pandemin, vi kunde ju inte ha något riktig inflyttningsfest och alla andra begränsningar, sedan kom den ekonomiska krisen som så klart har lett till att kunderna håller igen. Men samtidigt har det varit mycket positivt. Det är en underbar känsla att få vara sin egen, jag känner att jag har växt som människa.”
Många stamkunder
En grupp med stamkunder har hunnit etablerats under åren vilket har varit tacksamt. Eivor har även varvat försäljningen med uppsökande verksamhet, events hemma hos kunder och afterwork. Kläder har kommit in som ett komplement vilket visat sig lyckat.
Hon ser också kollegorna kvarteren som en stor tillgång.
”Vi som jobbat här från starten stöttar varandra och så får vi dessutom ny positiv energi av de som etablerar sig nu, som till exempel Sandra som tagit över In the Closet här intill.”
Boulevarden är Täby Parks paradgata som sträcker sig genom hela stadsdelen i nord-sydlig riktning. Boulevarden är bredare än de andra gatorna och rymmer, förutom själva körbanan, grönstråk, trottoarer, cykelbana, och parkeringsmöjligheter.