Smarta grönskan i Täby Park – inte bara för ögat

De parker, planteringar, vattendrag och promenadstråk som breder ut sig i Täby Park får oss att trivas. Samtidigt har växtligheten och vattnet ett viktigt uppdrag – att minska effekterna av de stora klimatförändringarna.

Hållbarhetsarbetet sker i samarbete mellan Täby kommun och driftsbolaget TPAB (Täby Park Exploatering AB), som ägs av Skanska och JM. Det är stort fokus på att öka den biologiska mångfalden och artrikedomen samt att utveckla en variation av gröna miljöer som ökar de boendes välmående.

Gröna miljöer ökar välmåendet.

”Det arbete som sker, att skapa naturvärden i urban form, bygger på ett långsiktigt engagemang och ett bra samarbete mellan kommunen och TPAB”, säger Tim Schnoor, hållbarhetsansvarig på Täby Park AB och ekolog, som nyligen kom in i projektet.

Gröna stråk

Närheten till grönytor har mer eller mindre varit ett ledord i arbetet. I stort sett alla kvarter i Täby Park har en koppling till ett grönområde. En av stadsdelens unika funktioner är den gröna slingan som sträcker sig genom hela Täby Park. Ett grönt stråk där gående och cyklande har företräde och där ekologiska och rekreativa värden skapas,

I Täby Park är det nära till grönt.

I Täby och i Täby Park finns stråk av gammal tall- och ekskog. I stadsdelen planteras därför dessa typer av miljöer för att bilda ett sammanhängande stråk för dessa arter i framtiden. För att gynna insekter finns planteringar som gynnar pollinatörer och förser dem med föda. Längs gatorna finns också insektshotell vilka de kan bo i.

Checka in på insektshotellet!

All ny grönska som omger kvarteren har inte bara uppgiften att bli betraktad och vara en plats för rekreation. I framtida klimatförändringar med risk för värmeböljor ger grönområden en nedkylande effekt. De allt oftare förkommande skyfallen tas om hand av jorden och leds ut i stadsparkens nyanlagda dammar. Täby Parks vatten har redan blivit  populärt hos nya arter. För att ta hand om och rena vattnet i området har tillfälliga dammar anlagts vid den gamla galoppbanan. Dit har salamandrar hittat och en del ovanliga fåglar. Arter som i vissa fall kan komma att vara kvar i den kommande stadsparkens vatten.

I anslutning till gatorna finns även regnbäddar, planteringar i en jord bestående av kolmakadam där vatten kan fördröjas och samtidigt fungera som en kolsänka.

Så lite klimatavtryck som möjligt

”Det finns även andra faktorer som leder till att Täby Park har förutsättningar att ge så lite klimatavtryck som möjligt. Hur husen byggs, vilken stomme, vilken typ av väggar, vilket byggnadsmaterial”, säger Tim Schnoor.

Sprängsten blir stenläggning istället för att transporteras bort.

Återvinning finns med under hela planering- och byggprocessen. Lastbilstransporterna med sprängsten minimeras genom att stenen krossas på plats och används som byggmaterial. En del av sprängstenen har dessutom blivit en dekorativ stenläggning, som kan betraktas mitt emot Coops obemannade butik på Parkallén.