Fler eldrivna fordon i Täby Park

Redan när Täby Park började planeras fanns ett tydligt fokus på hållbarhet. Tidigt gjordes beräkningar av klimatpåverkan från både byggskedet och när stadsdelen är färdigbyggd.

Hela tiden görs det flera åtgärder för att minska klimatpåverkan och en liten men unik del är en eldriven hjullastare i ett av byggprojekten.

Hållbarhet har varit fokus redan från starten i Täby Park

- Att göra klimatkloka val har varit en självklarhet redan från start när planeringen och utformningen av stadsdelen påbörjades. Det gäller allt från hur vi lagrar och återanvänder sten- och jordmassor i området, till hur arbetsfordon och maskiner används till driften av husen, säger Agneta Wannerström, hållbarhetschef i Täby Park.

De första eldrivna bilarna fanns på plats i Täby Park för drygt ett år sen, i juni 2019 när Skanska hyrde in de två första eldrivna arbetsfordonen till bygget. De användes främst för de hundratals transporter av verktyg och personer som sker på arbetsplatsen varje dag. Under april kom ytterligare ett tillskott när JM började använda en mindre eldriven hjullastare för att göra fint inne på gården i kvarteret Nor.

Simon Thäberg som precis har börjat jobba i Täby Park för JM tycker att det känns bra att köra eldrivet i jobbet.

- Egentligen finns det inga stora nackdelar. Man får bara planera ordentligt och komma ihåg att ladda. Det drar ju också mer el ju tyngre last man har och även när det är kyligt ute och man behöver sätta på värmefläkten, säger han.

Eldrivna fordon är inte bara bra för klimatet utan även för alla som jobbar på bygget eller bor i området. Att det blir mindre avgaser förstår alla, men det blir också mindre buller. Oönskat ljud och höga ljudnivåer påverkar inte bara hörseln utan kan även ge stressymptom och leda till trötthet.

Trots att det blir allt vanligare med eldrivna fordon behöver de riktigt stora maskinerna fortfarande tankas med diesel. Men för att minimera utsläppen från bränslet görs även här insatser för att i stor utsträckning som möjligt använda förnybara bränslen.

Det  är inte endast på byggarbetsplatsen som det kommer att finnas eldrivna fordon. Under våren sätter vi även upp flera laddstolpar för elbilar alldeles intill Galoppfältets station. De olika kvarteren som JM och Skanska bygger kommer också ha bil-pooler med eldrivna fordon att låna för dem som har flyttat in. Och vill man inte köra bil – går det att låna cykel istället.