Från Rumänien via Quatar till Täby Park

Crina och hennes lilla familj har hittat hem. För tre år sedan flyttade hon med maken Gharib och dottern Tallyah till Sverige och har sedan dess bott på Lidingö, Bromma och Sollentuna innan de slog sig ner i Täby Park.

Vi ses i den nya lekparken som uppskattas mycket av dottern Tallyah. Hon bakar sandkakor som hon bjuder på medan mamma Crina och jag pratar. Crina är bara 30 år men har hunnit med en hel del under sin livstid. Hon föddes och växte upp i Rumänien där hon tog examen i Internationella relationer och Europeiska studier. Efter examen flyttade hon till Quatar för att fortsätta att studera. I Quatar hände det mycket under de sju år hon bodde där. Hon träffade sitt livs kärlek Gharib och så fick hon sitt första barn – Tallyah som nu snart blir sju år.

Crina berättar att livet i Quatar hade många unika inslag men stundtals var det ganska tufft. Med det fängslande ökenlandskapet följde ett extremt varmt väder med temperaturer på uppemot 50 grader. Det var därför svårt att njuta av utomhusaktiviteter större delen av året.

– Det fanns inte heller några riktigt bra lekplatser för barn att vara på säger hon.

Leva i harmoni med naturen

Vädret i Quatar var också en huvudorsak till att de ville flytta till ett land med bättre klimat. Och att färden gick till Sverige var ingen slump utan ett mycket medvetet val. De jämförde flera länder men gillar mixen av natur, kultur och de utbildningsmöjligheter som finns i Sverige.

– Vi tittade på flera nordiska länder men vi kände att Sverige har bra möjligheter för Tallyah att utvecklas och bli en ansvarsfull medborgare. Här finns bra skolor och här finns möjligheten att leva i samspel med naturen.

I Sverige märker man verkligen av ”the Nordic Style”. Människor är mer försiktiga med sina livsval och tänker mer på det hållbara, ekologiska och samspelet mellan människa och natur, menar Crina.

– Här gör vi medvetna val om hur vi lever varje dag, tänker på vad vi köper och sorterar våra sopor. Med andra ord, vi är försiktiga och mer medvetna om hur våra dagliga val gör avtryck på och påverkar vår planet säger hon.

Lampor i fönstren

När de först kom till Sverige för tre år sedan var det sommar och ljust men hade hört talas om att vinterhalvåret var tufft men förstod inte riktigt varför.

– Vi kom hit i juni och undrade varför alla hade lampor i fönstren – tills det blev november – då förstod vi vad alla hade pratat om. Vintern i Sverige är ganska annorlunda, därför försöker vi vara ute så mycket som möjligt under sommaren, för att förbereda oss för de tysta och mörka månaderna.

Tiden i Sverige har varit en intensiv läroperiod – och de har fått lära sig mycket nytt. Hur man lever här och hur samhället fungerar. Och de lär sig fortfarande något nytt varje dag. De är en familj med blandade nationaliteter, kulturer och språk och nu är det dags för svenska, som de upptäcker och lär sig allt eftersom.

– Det är lätt att bli lite bekväm när alla i Sverige kan engelska, säger hon. Både på TV och i samhället i övrigt pratas det engelska så man hör inte svenska så mycket.

Från Sollentuna till Täby Park

De har bott på Lidingö, i Bromma och Sollentuna – tre kommuner som hon tycker hade likvärdiga omgivningar. Och i början av juni gick flyttlasset än en gång. Då till kvarteret Opalen i Täby Park. Hon tycker att det är bra att man bevarar träd och växtlighet så mycket som möjligt här.

– Det är bättre att anpassa den moderna utvecklingen efter naturens förutsättningar än tvärtom, säger hon.

Här i Täby tycker hon att det finns mer saker att upptäcka och göra än på de platser hon bott på tidigare. Framförallt gillar hon att få vara med från start i Täby Park, och se hur platsen utvecklas dag för dag från att bara vara ett grannskap till ett levande samhälle.

– Det är en community där man är starkt sammansvetsad. Och här finns närheten till naturen, men också till modern handel och bra kommunikationer som gör det enkelt att leva här.

Crina berättar att dottern Tallyah går i Vittra-skolan i Sollentuna och trots att det är längre avstånd dit än det var när de bodde i Sollentuna så går det fortare att ta sig till skolan kommunalt från Täby Park, vilket är en extra bonus.

Hon tycker att Täby Park är en liten oas där det mesta finns inom gångavstånd och hon gillar att det finns mycket utomhusaktiviteter runt om i Täby. Hon ser också fram emot när Boulevarden öppnar upp och får restauranger och butiker.

– Då blir det ännu mer en stad som ligger på bekvämt avstånd till ett av Stockholms mest uppskattade shoppingområden, Täby centrum.

Hon ser med tillförsikt fram emot att fler flyttar in.

– Det här är bara början på en positiv tillväxt. Det är inte bara ett ställe där jag bor utan det är hemma. Det känns som vi har packat upp för sista gången på väldigt länge nu, säger hon.