Piloten blev stadsdelens ”cykeldoktor”

 I Täby Park är det enkelt att cykla och numera är det även enkelt att serva den. En stadsdel med många stora och fina ytor inbjuder till cykling. Så pass inbjudande att piloten Joel Carlén landade och blev Täby Parks cykeldoktor, Dr. Bike.

Med den nya cykelverkstaden Dr. Bike i Täby Park blir det sannolikt ytterligare fart på cyklandet i kvarteren. Nu finns det ju inga ursäkter att inte cykla vinter som sommar. Intresset för att trampa fram i snödrivorna har ökat.

Hos Dr. Bike är teamet bestående av Joel och Timothy Winn i full fart med att preppa kundernas cyklar så de klarar hala höstgator och isiga vintervägar.

Dr Bike servar cyklar i Täby Park.

”Ett vanligt problem är att cyklisterna har för mycket dubbar, i tron att det blir säkrare. Resultatet blir det motsatta på den sortens underlag som vi vanligtvis har här i Stockholmstrakten med mycket slask och inte så mycket is som i Norrland”, säger Joel som själv är nedflyttad från Skellefteå.

Timothy som kommer från det blötare Wales, inflikar:
”Är det vått då är det bättre med så lite mönster som möjligt, men oavsett väder är det tre saker att ha koll för den som vill cykla på vintern, bra däck, fungerande ljus och hjälm på!”

Joel har varit egenföretagare sedan 2020. Som styrman på ett av de stora flygbolagen fanns det inte så mycket annat att göra när pandemin slog till. Joel tog marktjänst, fixandet hade han med sig hemifrån.
”Jag har en viss teknisk kompetens från pilotutbildningen men ärligt talat är det nog mest ifrån farsan som jag fått intresset att laga och fixa.”

Från början tänkte Joel driva någon form av allservice, man ganska snart stod det klart att det var Täbys cyklar som var i stort behov av hjälp. Den första tiden var Dr Bike en ”hemmadoktor” och besökte kunderna i sin skåpbil. Så småningom blev skåpbilen för trång och i samband med att Täby Park gärna ville se verksamhet som Joels i de nya kvarteren så fanns det en lämplig lokal på Grästuvegatan 1a. Här rymdes alla de cyklar, elcyklar och elsparkcyklar som kräver vård och omsorg.

Inte bara lokalen fanns i Täby Park, några kvarter bort bodde Joels blivande medarbetare Timothy som ville tillbaka till cykelservandet efter en tid på en marina. Han var en av de första som flyttade in i kvarteren 2020.
”Det är perfekt att ha jobbet på promenadavstånd. Jag gillar verkligen hur Täby Park har utvecklats, det är en mer internationell stämning här än i andra stadsdelar jag bott i. Folk är vänliga, hälsar och pratar och butiksutbudet är inte detsamma som man ser i alla andra svenska städer. Jag trivs verkligen här!”.

Cykeln fick tidigt sin naturliga roll i Täby Park. Tidigt började cykelklubben MTB Täby tävla i cyclocross, en ruffare variant av mountainbikecykling.

Dr Bike, Täby Parks cykelreparatör.

Även i den långsiktiga planen har cykeln spelat en viktig roll som ett alternativ till bilen, barnen ska kunna cykla till skolan, med ”Gröna slingan” som en förbindelseled genom hela Täby Park. I flera kvarter finns det rejäla cykelförråd med möjlighet att pumpa och serva cykeln så man enkelt ska kunna hålla sina cyklar i trim. Det finns, och planeras för, bra cykelparkeringar för de boende vid allmänna platser och vid stationer och hållplatser.

Cykeltrenden verkar hålla i sig. Joels verksamhet har till och med gått lite över budget under det första halvåret.
”Vi träffar många som har cykeln som ett alternativ i stället för bilen och cykelpendlar till sina jobb i city eller Solna, eller var de nu jobbar.”