Anrikt auktionshus slår upp portarna i Täby Park

Trenden med återbruk och återanvändning av gamla saker håller i sig och fokus på hållbarhet och cirkulär ekonomi är starkare än någonsin. Därför är det extra roligt att få välkomna Crafoord auktioner som öppnat ett nytt auktionshus i den gamla läktarbyggnaden i Täby Park.

Året var 1998 då Birgitta Crafoord köpte Runfeldts auktioner i Lund och bildade Crafoord auktioner. Sen dess har företaget haft flera olika ägare. 2017 såldes verksamheten till bolaget Auctionet.com dit ett 40-tal auktionshus från Barcelona till Sundsvall är anslutna.

Mats Bergstrand, VD för Crafoord auktioner, och även känd som expert i SVT:s program Auktionssommar har jobbat som värderingsman i över 20 år. Han har värderat många hem och dödsbon i norrorterna Danderyd, Täby och Djursholm och menar att det länge har saknats ett större auktionshus här.

- Här finns det ett bra underlag och människor som är mycket intresserade av att köpa konst och design. Det finns många fina hem här och en enormt stor och bred publik, säger han.

Digital försäljning

Mats, precis som den yngre arbetskamraten Johan Strandberg, är helt och fullt passionerade över sina jobb. Mats är fortfarande ute och gör värderingar medan Johan är den som jobbar med inlämning och värdering av sakerna innan de presenteras och säljs on-line på auctionet.com.

- Det finns en kraft i att kunna sälja saker digitalt och att vara många auktionshus tillsammans, säger Mats. Vi har en stor plattform och kan erbjuda våra kunder bra transportsystem och service för en billig peng oavsett om kunderna finns i Kina, Spanien eller England. Med andra ord lämnar man in lokalt och säljer globalt.

Genom att sälja digitalt främjas också miljön. Det blir minimalt med papper som skickas kors och tvärs. Mats nämner att de saker som är inslagna och lämnas in också slås in med samma papper när det säljs. Han ser också en möjlighet att bygga upp ett gynnsamt samarbete med återbruksbutiken Re:unik som också är etablerade i Läktarbyggnaden.

Sedan Crafoord började sälja on-line har verksamheten och lönsamheten tagit fart ordentligt berättar Mats. Idag har de inte mindre än en miljon unika besökare per månad och nära 6000 budgivningar per dag . Med nuvarande tillväxttakt tror han att de idag fem anställda kommer vara nästan dubbelt så många inom ett par år.

- Men även corona-pandemin har, tvärtemot många andra verksamheter, gett auktionsbranschen en skjuts. När fler varit hemma har intresset för inredning, odling och byggande ökat, säger han.

Digitaliseringen till trots kommer Crafoord precis som tidigare även att arrangera kvalitetsauktioner på plats, två gånger per år, en i november och en i maj. Ett trevligt tillskott till stadsdelen som redan nu har både Food Markets och julmarknad

- Det kommer att samköras med Lund och vi trycker upp en katalog med utbudet från båda auktionshusen, för att hålla kostnaderna nere och minska materialåtgången, säger Mats.

Minimalismens död

På frågan om vad som är mest hett idag svarar både Mats och Johan unisont att det är svenskt tenn, dansk design från 50- och 60 talet och även rustika furumöbler av designers som exempelvis Axel Einar Hjort (NK). Trenden med det avskalade, vita och minimalistiska har brutits.

- Idag målar man mer och mer med starka färger och man vågar blanda gammalt och nytt. Man köper helt enkelt saker som har själ och som man tycker om och det blir oftast snyggt, säger Mats.

Drömarbetsplats

Mats är nöjd över att få etablera det nya auktionshuset i Täby Park. Han gillar läktarbyggnadens modernistiska arkitektur och läget.
- Det var kärlek vid första ögonblicket. Täby Park är en fantastisk plats där allt finns i närområdet. Grönska, service och bra kommunikationer. Och det tar bara 15 minuter hit från Stockholm säger han.