En oas för spontanitet

I en värld av bokade möten, tidsbestämda träningspass får vi inte släppa spontaniteten och infallen. Och det är därför Täby Park ser ut som det gör. Här har det planerats för spontanitet sedan 2011.

Bemästra terrängen i cykelbanan, kämpa i sanden om bollen i beachvolley, utveckla fyrbente familjemedlemmens färdigheter i hundparken, eller fika i lekparken medan de stora äventyren pågår i kojor och klätterställningar runtomkring.

Röra oss fritt

Inte minst det senaste året har fått oss att förstå vikten av att få röra oss fritt. Men redan i planeringsstadiet för Täby Park, vilket var för närmare tio år sedan, lades stor energi på att finna utrymme för möten och spontana aktiviteter.

Hållbarhet har varit den röda tråden i Täby Park långt innan det första spadtaget togs i kvarteren. Då tänker många på miljö och minskad påverkan på naturen, men en viktig del av hållbarhet är den sociala delen.

Om vi inte trivs i våra nya kvarter, vad är det då för mening?

Människan är ju i grund och botten en social varelse, även om det sitter långt inne ibland. I synnerhet under det senaste året då regel nummer ett har varit att vi inte ska träffas.

Åtskilligt att göra

När vi är inne i slutet av sommaren finns det åtskilligt att göra i Täby Park. En av de första aktiviteterna som dök upp i stadsdelen var cykelcross. Med stora ytor som inte skulle bebyggas på många år blev Täby Park hemmabana för MTB Täby som nu tävlat i fem år på den gamla galoppbanan.

En annan aktör som var tidigt på plats är padeln. Knappt innan någon ens visste vad padel var fanns möjligheten att spela det i Täby Park. Nu, med det stora intresset som följt, är det visserligen enklare att boka än att vara spontan, men sedan inomhusbanan tillkom för ett år sedan har det åter blivit enklare.

Beachvolleyn och beachhandbollen med dess sandplaner blev snabbt populärt hos unga Täbybor. Normalt ska de inte kunnat bokas, men under Pandemin har det underlättat för de lokala klubbarna Täby VBK och Täby HBK att få träna utomhus.

Men om man nu inte vill trampa runt, padla på bana eller spela beachvolley, vad finns det då?

Stora grönytor

För det första, så finns det stora grönytor att lägga ut picknickfilten eller yogamattan på. Vill du lufta vovven så finns det nya promenadstigar och inte minst – Täby Parks hundlekpark – eller ”hundgym” om man så vill. Här finns massor med roliga saker som lockar till upptåg även hos den slöaste soffhund!

Sedan maj finns ett Bokotek på plats, ett slags mikrobibliotek för bokbytare där man kan byta böcker som man tror andra skulle ha glädje av. Det går även att slå sig ned i någon av fåtöljerna eller i gräset utanför och läsa någon av de böcker som finns i hyllorna.

Gör det i Täby Park

Strax intill pågår kanske ett bouleparti på den nya bouleplanen.  Lite längre bort hörs barnens hisnande glädjeskrik när gungorna tar fart eller när kurragömman når sin upplösning i den fantasifyllda lekparken.

På den asfalterade ytorna finns plats för bollspel och lek, street basket och asfaltslekar som hoppa hage med mera.

Ingenting att göra – då har du inte varit i Täby Park!