Här levereras Täbybornas lokala delikatesser

En direktkanal till lokala bönder och mathantverkare i Täby med omnejd har öppnats i Täby Park. Sedan några månader finns lokala producenter på plats varannan måndagskväll för att leverera middagsbordets lokala läckerheter.

Den här måndagen bjuder visserligen på ett regnigt och snöigt bakslag på våren. Men på Läktartorget staplas det upp allsköns varor som snart ska hämtas av beställarna; praliner, ägg, köttlådor, pasta, kombucha, mjölk och mycket mer. Bakom initiativet står Reko-ringen. Täby Park ingår i en grupp med sammanlagt 12 Rekoringar som finns i Bromma, Kungsholmen, Lidingö, Mälaröarna, Sollentuna, Solna/Sundbyberg, Värmdö, Vällingby, Vasastan, Upplands Väsby och Österåker.

Ansvarig för Reko-ringen i Täby Park är Pernilla Herolf, matentreprenör från Vaxholm som bland annat säljer kombucha i olika smaker. Pernilla tog nyligen över efter Linda Lönnqvist, matkreatör och initiativtagare till Stockholms Reko-ringar, som nyligen gått vidare och öppnat en deli-butik i Täby Park. ”Vi drog i gång Reko-ringen här under hösten 2022 och intresset har ökat stadigt. Det som är speciellt med platsen är att vi har våra leveranser ifrån de gamla boxarna vid Läktartorget, på andra platserna levererar producenterna från sina bilar. Dessutom kan man i Täby Park även köpa varor direkt, utan förbeställning. Men vi rekommenderar att kunden beställer i förväg, för att vara säker på att få sina varor. Det blir dessutom enklare för producenten att beräkna leveranserna”, säger hon.

Reko-ringen i boxarna vid läktartorget.

Reko står för Rejäl konsumtion och startade i Finland för tio år sedan.
Den första svenska Reko-ringen startade i Grästorp 2016. Det är inte vem som helst som får sälja sina varor i en Reko-ring. Det finns en rad kriterier som måste uppfyllas, bland annat att säljaren måste ha ett registrerat företag som även är registrerat hos relevant tillsynsmyndighet, finnas inom 20 mils radie och sälja egenproducerade produkter. För köparen är det enklare. Alla Reko-ringar har egna Facebookkonton och där finns all information och alla kontaktuppgifter för beställningar. Producenterna lägger ut sina varor i Facebookgruppen cirka en vecka före avhämtning som sker varannan måndag i de gamla boxarna mellan parkeringen och läktarbyggnaden i Täby Park.
Det som är mest populärt är lokalproducerade ägg, kött och bröd. Även efterfrågan på frysta matlådor har ökat den senaste tiden.

 

Denna måndag fanns följande producenter på plats:
Archipelago Coffee med nyrostat kaffe från Rindö.
Chocolate by Marlene med handgjorda praliner.
George Barré med lokal honung från Täby.
Green & Growing hyperlokalt odlat med nyskördad sallad, kål och örter.
Impastare (UF-företag) med fjärilspasta och tagliatelle.
Karkesta Gård med äppelmust, hamburgare, nöt- och kalvkött.
Kilfröslunda Gård med kött från gris, gösfiléer och löjrom från Mälaren, grönsaker, inläggningar och matlådor mm.
Lilla Ekens Gård med lammlådor och detaljer från lamm, fjällkor och Linderödsgris.
Myrbackens gård med färska ägg.
Waxholm Mathantverk med kombucha, granola, fröknäcke, fikabollar och ingefärashots.
Ältagårdens lamm med färska ägg, rökt får- och lammkött/korv, styckdetaljer samt får–och lammskinn.
Öster Grytinge Gård med riktig gårdsmjölk & kött/korv från nöt & killing.

Snart stundar årets första mathelg och då finns det tillfälle att fylla på skafferiet. ”Vi hoppas på stor anslutning inför påsken, då kommer producenterna laddade med ägg, lammlådor och mycket annat gott som hör påsken till”, säger Pernilla Herolf. Missa därför inte Reko-ringens egen påskmarknad 4 april klockan 17.30-19.00. Då blir det en extra påskutlämning.

Vill du veta mer om Reko-ringen gå in på Facebookgruppen Reko Stockholm Täby Park.