Linda fann sin framtid i Täby Park

Linda Lönnqvist bestämde sig för att hon inte skulle behöva se tillbaka på sitt liv och ”sitta på hemmet och älta det som gjordes och inte gjordes”. Det blev ajöss med kontorsjobbet och starten på en framgångsrik matkarriär som nu nått Täby Park.

Vid hörnet av Boulevarden och Parkallén som sakta men säkert växt upp till Täbys Parks nya restaurangkvarter hittar vi Linda och hennes ”Lönnqvists Deli & Bistro”. Den kombinerade restaurangen och delibutiken har varit öppen sedan mitten av mars. Det är torsdag, lunchen är avdukad och snart är det dags för afterwork.

”Det har fungerat jättebra sedan start, många av gästerna kommer härifrån Täby Park men det känns verkligen som om hela Täby har hittat hit”, säger Linda.

Det var efter flera års funderande som insikten kom att Linda skulle kunna göra något annat i livet än att sitta framför datorn. Starten skedde på en marknad i just Täby Park.

”Jag har tillbringat mycket tid i Varberg hos farmor och farfar, där familjen har ett sommarhus. Fisk och skaldjur fanns ofta på matbordet och farmor var duktig på sillinläggningar, något som pappa fortsatte med. Jag blev intresserad och började så småningom testa att göra egna varianter på inläggningar.”

2017 bestämde sig Linda för att se om det fanns någon efterfrågan på hennes sillinläggningar. Det var samtidigt som lokala arrangörer började medverka på Täby Park Food Market, långt innan de första boende flyttade in. Initiativet kom från Täby Park AB, ägt av Skanska och JM, som ville spegla de värden som kommande verksamheter gärna skulle stå för; hemgjort, långsiktigt och med en lokal anknytning.

Den filosofin var som hand i handsken för Linda som lade stor vikt vid valet av råvaror när det handlade om ursprung och kvalitet. ”Jag vågade ta med mig 50 burkar till marknaden och alla såldes! Då förstod jag att här finns mer att göra.”

Men steget till restaurang och butik dröjde. Samtidigt hade lokala försäljningskanaler, Rekoringar, börjat poppa upp i Sverige, där man beställde via Facebook och hämtade upp sina varor en viss dag. Lokala producenter, inga mellanhänder och transparens kring ursprung. När Linda letade försäljningskanaler för sina sillinläggningar fick hon tips om att sälja på Rekoringar, men det fanns inga i Stockholm då, så Linda startade Stockholms första Rekoring. Det blev fler Rekoringar och vid årsskiftet 22/23 var det sammanlagt 200 producenter och 100 000 anslutna kunder.

Nu var det dags att ta nästa steg för Linda.

”Jag hade tänkt att jobba som grossist, men någon frågade mig hur kul det skulle vara att stå och packa 1000 burkar sill om dagen. Då insåg jag att jag skulle ta ett steg till i förädlingskedjan. Att möta människor i arbetet med mat är den stora behållningen. Genom rekoringarna hade jag haft en del kontakt med Täby Park och jag kände att hela konceptet med Täby Park passade med vad jag ville göra. Jag ringde Maria på Täby Park AB, dåvarande marknadschef, och frågade om hon hade några tips på lokal. Och det hade hon!”

Våren 2023 blev det inflyttning till Boulevarden 55. I lokalen med en butiksdel och en restaurangdel finns ett digert utbud, både i menyn och bakom disken. After Work är ett av de arrangemangen som lockar gäster vid sidan av lunch och middag. Det arrangeras även vinprovningar. Det finns catering, eller så kan den som vill abonnera hela restaurangen. Under hösten kommer det även att bli ”afternoon tea”.

Närmaste tiden blir hektisk, veckorna i juni är det fokus på delikatesserna på midsommarbordet. Något som kommer att gå åt är Lindas sillinläggning ”Pappasill” som gav silver i SM i mathantverk 2021. Därutöver finns en rad andra ”måsten” på festbordet, pajer, lax, skagenröra och gubbröra. Den som vill göra det enkelt för sig beställer midsommarkassen med alla läckerheter man kan önska sig.

Mer information finns på: https://www.lonnqvistsdeliochbistro.se/