Maj hittade hem i Täby Park: ”Alldeles rätt”

Täby Park är den nya stadsdelen som växer fram i Täby och tidigare i år flyttade de första boende in. En av dem var Maj, 72 år. Som pensionär lämnade hon sin lägenhet i Jönköping för att flytta till Täby Park.
– Jag har hittat alldeles rätt, säger hon.

Många flyttar till Stockholmsområdet när det är dags att börja studera eller byta jobb, men Maj valde istället att flytta till Täby som 72-åring. En viktig orsak till flytten var att komma närmare barn och barnbarn som bor, dels i Åkersberga, dels i Enskede. Hon lämnade en stor fyrarummare i Jönköping för en smart tvåa i Täby Park, en av regionens nya mest spännande och växande stadsdelar.

Hon bor i brf Nor, ett flerbostadshus som är byggt av bostadsutvecklaren JM. Det är ett Svanenmärkt kvarter vilket innebär att det lever upp till flera hårda miljökrav.

– Jag bor i en tvåa på 42 kvadratmeter. Lägenheten är väldigt smart planerad så det räcker trots att den är ganska liten. När jag sitter i köket och tittar ut genom fönstret ser jag att huset på andra sidan har ett vackert sedumtak och hela kvarteret har ett genomgående miljötänk, säger Maj.

Ett av Stockholms mest expansiva områden

Totalt planeras för 6 000 bostäder. Av dessa utvecklar Skanska och JM 4000 Svanenmärkta bostäder. Därmed blir Täby Park Nordens största stadsdel med Svanen-bostäder. Dessutom planeras för drygt 5 000 arbetsplatser i Täby Park som när det står klart kommer vara stort som två Gamla Stan. Området ska bli en stadsdel med en tydlig småstadskänsla där inbjudande bostadskvarter blandas med företagslokaler, restauranger, caféer, skolor, lekplatser, parker och mycket mer. Visionen för området kan sammanfattas som ”Storstad på kartan, småstad i själen”. Och här bor nu Maj

– I Jönköping har jag alltid uppskattat Vättern, alla parker och naturen som var så nära. Jag blev förvånad när jag flyttade till Täby Park för här finns också mycket natur. Jag kan ta cykeln till Rönningesjön där det finns flera badplatser och jag har plockat blåbär i skogen härintill. Jag ser fram emot den stora stadsparken som kommer att byggas där den gamla läktarbyggnaden nu ligger säger hon.

Växande område

Tidigare i år flyttade de första invånarna in i Täby Park. Området kommer successivt att växa de kommande åren men för att undvika känslan av att de boende ska bo på en byggarbetsplats kommer området utvecklas inifrån och ut så att byggarbets-platserna tas bort efter hand. Att det byggs runt omkring Majs hus är inget som stör, det är snarare så att hon blir inspirerad av all pågående förändring, förklarar hon.

– Det är intressant att se hur området växer fram. Och det finns redan mycket som är färdigt. Mitt barnbarn, som är 1,5 år, älskar lekplatsen vi har nedanför huset. Det är fint att följa hur byggjobbarna systematiskt gör färdigt det ena efter det andra, säger Maj.

Hon berättar att hennes barn tipsade henne om stadsdelen Täby Park och det kändes helt rätt från början. Och Täby med omnejd har mycket mer än hon kunnat föreställa sig menar Maj. Hon har delvis upptäckt närområdet genom att utnyttja bostadsrättsföreningens bilpool. Visionen för Täby Park är att det ska vara en hållbar stadsdel, därför finns det bland annat bildelningstjänster, cykelpooler, butiker och service i närområdet.

Är det inget du saknar från Jönköping?

– Jag saknar såklart mina vänner, men vi håller kontakten. Jag saknar också min vattengympa jag brukade gå på. Men det roliga är att jag nyss fick reda på att det ska byggas ett badhus, bara ett stenkast från Täby Park, hur roligt är inte det?

Se lediga bostäder i Täby Park

Läs mer om visionen om Täby Park