När ska jag köpa bostad och var? Kanske här och nu!

Nytt eller gammalt, stort eller litet, stan eller landet? Alternativen saknas inte för dig som letar nytt boende. Här är ett förslag:

Ett boendealternativ är Täby Park, en småstad i storstaden med det gröna runt knuten. I stadsdelen kommer det att finnas lokala restauranger och serviceinrättningar samtidigt som Täby Centrum ligger en promenad bort.

Här är ytterligare 7 anledningar att titta på Täby Park som din framtida stadsdel:

1. Svanenmärkt. Det är enklare att leva hållbart i en ny bostadsrätt. I Täby park är alla bostäder Svanenmärkta som säljs av JM och Skanska. Det innebär bland annat att boendet har mindre klimatpåverkan jämfört med att bo i äldre hus, inomhusmiljön är sundare genom bättre ventilation, byggmaterialet innehåller inte ämnen som är skadliga för oss människor. Dessutom blir energinotan lägre. Ett enkelt sätt att bidra till bättre miljö.

2. Fondväggar, köksluckor, golvkakel, handtag, badrum, kyl och frys. Bestäm din egen inredning. I den nya lägenheten är det du som sätter din personliga prägel på golv, väggar, kök, badrum.

 

3. Hög grönytefaktor. I Täby Parks stadskvarter byggs gröna innegårdar, boulevarder, men framför allt stora grönområden. Den som inte vill gå gatan fram kan välja att cykla eller gå efter den gröna slingan som är trygg och säker. Förutom att de blivande parkerna är till för spring, lek och picknick gör den intilliggande naturen och träden stor nytta genom att ta upp koldioxid och luftföroreningar, rena dagvatten och skapa svalka under varma sommardagar. Redan idag finns det gröna fält med möjligheter till aktiviteter som padeltennis och skogsdungar att ströva i.

4. Barnomsorg, skolor. Arbetet med Täby Park har föregåtts av omfattande planering. En utmaning vid planering av en helt ny stadsdel är att bedöma andelen barnfamiljer och åldrar på barnen, för att i god tid se till att det finns skolor och barnomsorg. Sammanlagt kommer det, när hela stadsdelen är utbyggd, att finnas tre grundskolor. Enligt den nuvarande planen kommer den första grundskolan som beräknas öppna 2022 att ha plats för 900 elever från förskoleklass och upp till årskurs 9. Fördelningen anpassas efter inflyttningen.

 

5. Alternativ till bilen. I Täby Park är cykeln och tåget de huvudsakliga transportmedlen. Cykelgarage, cykelpooler, cykelverkstäder, cykelvägar skapar grunden för ett aktivt liv på två hjul. Med upprustade Roslagsbanan intill är det enkelt att ta sig in till stan eller ut i världen. För den som behöver bilen planeras även bildelningstjänster, då du kan köra din bil utan att behöva äga den.

6. En hållbar stadsutveckling innebär att det ska finnas en mångfald av boenden, förutom bostadsrätter byggs hyresrätter och omsorgsboenden. Olika boenden beroende på var man befinner sig i livet som tillsammans skapar mer levande stadskvarter.

7. Men när ska man slå till med bostadsköpet och hur ser det ut på marknaden?  Enligt Svensk Mäklarstatistiks senaste rapport (12 augusti) har priset på bostadsrätter stigit med 4 procent under den senaste 12 månadersperioden efter en stabil sommar. Men bostaden köps för att leva i under många år och marknaden hinner ändras flera gånger innan det är dags att flytta igen. Fördelarna med nyproducerat är att det är fast pris, inte något budgivningskrig och det är garanti på köpet. JM och Skanska står tillsammans med flera andra branschaktörer bakom Trygg BRF, som arbetar för stärkt konsumentskydd och transparens för bostadsrättsköpare. Det finns även utökade försäkringsskydd som t.ex. JM:s Trygghetspaket, Skanska GodAffär och Riksbyggens Trygghetsfilosofin . Det finns även en del fördelar med att finansiera en ny bostadsrätt. Du kan få en lånerabatt genom att teckna ett ”grönt bolån”. De svanenmmärkta bostäder som byggs i Täby Park är berättigade till gröna bolån.

 

Denna artikel har tidigare publicerats i Täby Park Tidning.