10 frågor & svar om botrender: Öppet, digitalt och hållbart

Skanska och JM är bostadsutvecklarna som står bakom Täby Park AB. Vi frågade deras trendexperter vad som efterfrågas. Teknik, öppna planlösningar och hållbarhet är de genomgående önskemålen.

Teknik, som att kunna styra belysning med telefonen står högt upp på önskelistan.

 

  • Hur ser de viktigaste boendetrenderna ut 2020?

Digitalisering och hållbarhet går hand i hand. Funktioner i bostaden som kan styras med appar är önskvärt, som lägenhetslås och larm via telefonen, att kunna styra belysning. Men även utanför hemmet, möjlighet att boka en bil när den behövs istället för att äga. Öppet och flexibelt är också önskvärt.  Att kunna få till ett extrarum och samtidigt kunna öppna upp när det känns angeläget.

  • Vad är det viktigaste i hemmet?

Planlösningen, balkong och uteplats, välplanerat kök, gott om förvaring, gott om ljusinsläpp, bra ljudnivå, parkeringsmöjligheter nära hemmet.

  • Hur skiljer sig behoven för ensamstående, äldre/yngre singlar, äldre/yngre par, barnfamiljer?

Yngre utan barn är intresserade av att bo nära shopping och nöje. Familjer har ofta fokus på antal rum, närhet till barnomsorg, skola, lekplatser och grönområden. Äldre vill gärna ha grönområden nära bostaden, parkeringsmöjligheter, hiss och förvaring.

  • Vad vill man helst ha i köket?

Köksö står alltid högt upp på listan. Bra belysning, bra och smart förvaring är viktigt. Köket blir allt mer det egentliga ”vardagsrummet”, där man umgås. Gärna naturmaterial, ett hållbarhetstänk som tydligt slår igenom i de nya köken.

  • Vad vill man helst ha i badrummet?

Badkaret är inte ett lika självklart val idag. Gärna hotellkänsla med väggkakel och golvklinker ton i ton. När det gäller färgval så är det inte lika mycket helvitt. Mer en beige period framöver.

  • Är det öppna planlösningar eller flera rum?

Öppna lösningar är fortfarande hett, då köket blir en viktigare samlingsplats är önskemålet överlag att kök och vardagsrum hänger samman. Barnfamiljer vill helst ha ett rum för varje barn. Äldre är lite mer reserverade mot öppna planlösningar.

  • Vilken service efterfrågas mest i kvarteren?

Bageri i huset, ja tack!

I huset ska det finnas bageri, och/eller café, men pub eller systembolag på promenadavstånd. I kvarteret ska det helst finnas apotek, livsmedelsbutik och vårdcentral. 

  • På vilket sätt har hållbarhetsdebatten påverkat botrenderna?

Idag ses det som självklart att bostadsutvecklarna har ett hållbarhetsfokus. Medvetenheten ökar kring energiförbrukning, som till exempel vitvaror där man kan mäta sin egen förbrukning med digitala lösningar. Överlag vill man ha färre prylar. Delningsekonomin blir mer synlig och då minskar förvaringsbehoven. Det uppskattas om det finns en cykelverkstad på gården, kanske en återbrukningshylla i återvinningsrummet. I garagen anpassas allt fler platser för elbil. Bil- och cykelpool är också något som efterfrågas i egna kvarteren. 

Cykelverkstad är uppskattat.

Men hållbarhetsbegreppet har vidgats och genomsyrar fler delar än klimatpåverkan, som det sociala samspelet och den ekonomiska utvecklingen. För just botrender handlar det om att bygga energi- och klimateffektivt och bidra till lösningar som underlättar för de boende att vara klimatvänliga. Ur det sociala perspektivet handlar det om mångfaldsarbete och skapandet av ett samhälle med hög tolerans där människors lika värde står i centrum. För detta krävs tillit och förtroende mellan människor och en delaktighet i samhällsutvecklingen.

  • Hur viktigt är det med grönytor idag?

Skulle det inte finnas grönytor så skulle det uppfattas som mycket negativt, de allra flesta vill ha närhet till natur och grönområden. Särskilt de äldre.

  • Vilka färger och material väljer man?

Förut ville många ha helvitt men den trenden går mer mot gråa toner och beige. En annan färgtrend är att man vågar jobba mer med färger i fast inredning och inte bara färgglada gardiner, kuddar, filtar etc. Naturmaterial är efterfrågat. När det gäller golven går de mer mot ljusa toner, som vit betsad ek .

Grönytor är en viktig del av hållbarheten.

Denna artikel har tidigare publicerats i Täby Park Tidning.