Efterlängtad julmarknad i Täby Park.

Snö i luften, glitter och granar, dofter och julmusik. Sedan 2016 har det varit julmarknad i Täby Park och lördagen den 4 december var det dags igen. På marknadsdagen var det välfyllt med besökare kring ett 50-tal marknadsstånd, cirka 6 000 besökare hade letat sig till Täbys nya jultradition.

Förra året blev det förstås en paus på grund av pandemin. Så det kanske var en orsak till att julmarknadsbesökarna var extra motiverade i år och ute i god tid när marknaden öppnade. Redan vid lunchtid på lördagen var det välfyllt, utan att var trångt eftersom avstånden i år var lite större och marknaden hölls i en lite mindre skala för att inte tumma på säkerheten. Även tomten hade fått ledigt i år för att det inte skulle uppstå någon onödig trängsel.

Stort utbud

Utbudet var ändå omfattande. Ljus, julmust, pepparkakor, presenter, honung, julblommor, finurliga prylar, varma mössor och vantar bjöds ut sida vid sida med den gemensamma nämnaren, ett ”eko-reko-retro tema” som har varit med sedan starten.

Brett utbud på årets julmarknad.

Julmarknaden har blivit en välkommen tradition inte bara för Täbyborna, stora delar av Stockholm har hittat till Täby Park sedan premiären.

Då, 2016, var det fortfarande en galoppbana och snart skulle området börja förvandlas till en stadsdel. I år är det första gången som julmarknaden Täby Park har Täby Park-bor som besökare. De cirka tusentalet som är nyinflyttade sedan drygt ett år, kunde ta en sväng på sin egen lokala julmarknad och hitta något julpynt eller något gott till julskafferiet.

För dem som inte värmde sig med en nyinköpt vante eller huvudbonad,  fanns det alltid en värmande brasa till hands.

För Täbybon Susanne Anderberg och företaget Cozyme var det premiär som utställare på julmarknaden med hennes kollektion av handsydda produkter av svenskt fårskinn. De minusgrader som smög sig på ledde till att produktutbudet var ovanligt vältajmat. Många marknadsbesökare gick en vända förbi hennes marknadsbås för att värma sig med utbudet av handmuddar, pälskragar med mera. Andra fann värmen vid någon av de eldkorgar som var utplacerade på marknadsområdet.

Showroom populärt mål

Inne i galoppläktaren gick det en jämn ström av besökare upp till showroom, där den permanenta stadsdelsutställningen finns. Här var Täby Parks vd Jesper Åman på plats med sina kollegor och svarade på frågor om utvecklingen av den nya stadsdelen. En stor del av marknadsbesökarna hittade in till showroom under dagen.

Täby Parks julklappsinsamling för Stadsmissionen

Många besökare hade med sig en julklapp eller två
till årets julklappsinsamling.

Bokoteket framför läktarbyggnaden gjorde dubbel nytta under marknaden, vid sidan av bokutbudet fungerade Bokoteket som julklappscentral för den insamling som Täby Park sedan flera år arrangerar tillsammans med Stockholms Stadsmission. Marknadsbesökarna kan skänka en julklapp till utsatta barn eller swisha en gåva (Swish 9003518). Många besökare passade på att lämna en julklapp, något som naturligtvis värmer och är enormt uppskattat såhär i juletid.

Vid sidan av de besökande utställarna bjöd flera av Täby Parks nyinflyttade verksamheter på julstämning. Klan & Jack samt Boulevard 49 tillhörde de första som flyttade in i Täby Park, nu var de även med på marknaden för första gången. Re:unik som har funnits i läktarbyggnaden i några år stod för retron, liksom deras nya granne auktionsfirman Crafoord. I läktarbyggnadens östra del huserar Taverna Una som bjöd in på trevlig lunch i sin restaurang. Andra caféer och restauranger som höll öppet under julmarknaden var Starfish and Coffee, Brödernas hamburgare, Poké Station, där vissa hade tagit fram särskilda julsmaker för dagen och Café Startboxen som dessutom ordnade pepparkaksbak för barnen.

Skruvade juleljus på Täby Parks julmarknad.