Magnus var först i Täby Park: ”Det blir bara trevligare och trevligare”

Den 31 mars 2020 var dagen då de första flyttade in i Täby Park. Det var flaggor och invigningstal. Vårsolen kämpade mot den kyliga nordanvinden och utomhus, från covidsäkrade platser bevittnade byggherrar, kommunpolitiker, journalister samt en och annan nyfiken det ögonblick då byggarbetsplatsen förvandlades till bostadskvarter. En av de första inflyttade var Magnus Olsson.

Det har gått 20 månader sedan Magnus och hans grannar i huset var de enda som bodde i Täby Park. Från den dagen de klev över tröskeln till sitt nya hem tills idag, hösten 2021, har förvandlingen varit total i Täbys nya stadskvarter. Idag bor det cirka 1000 personer i stadsdelen. Affärer och och en hel del annan service har etablerats.

Från byggliv till folkliv

De första månaderna som bestod av byggande har steg för steg ersatts med folkliv, butiker och restauranger.

”Det är ju stor skillnad på Täby Park då och nu. Det är mer av bostadskvarter, och inte så mycket byggarbetsplats som för ett och ett halvt år sedan när vi i vår trappuppgång i stort sett var de enda som bodde i här.”

Magnus och hans grannar är verkligen pionjärer. De har tillsammans bidragit till att forma Täby Parks boendekultur. Den småstadskänsla som vuxit fram i storstaden är påtaglig. För Magnus som stundtals pendlat mellan sitt föräldrahem i Hudiksvall och sitt nya hem i Täby Park har utvecklingen varit tydlig:

”Det känns verkligen trevligt att bo här och det blir trevligare och trevligare allt eftersom stadsdelen utvecklas”.

Nya affärer och restauranger

 

Runt omkring Magnus bostad har en rad affärer och restauranger vuxit upp med alla sorters inriktningar. Fem restauranger är på plats och en sjätte kommer snart. Här finns allt från finkaffe, hamburgare och Poké Bowls. Café Startboxen som öppnade i december förra året har blivit en naturlig samlingsplats för många av Täby Park-borna. Starfish & Coffee vid stationstorget alldeles intill pendeln är ett självklart stopp innan resan in till stan eller för att ta med sig en värmande finkaffe hem efter jobbet.

Många av de butiker som har öppnat följer andan i Täby Parks grundvärderingar kring hållbarhet, Re:Unik som säljer återbruk och hantverk, In the Closet som säljer vintage-kläder och accessoarer. Här finns även presentbutikerna Klan Jack, som säljer nytt och gammalt och Boulevard 49, med ett personligt utvalt sortiment. Frisörer och närköp som klarar det vardagliga. För hemmafixaren finns Skanska Rental-butiken som hyr ut verktyg till ditt projekt, både ekonomiskt och hållbart.

Skanska Rental hyr ut verktygen som saknas.

Mötesplatser har bidragit

De boende i Täby Park upptäckte tidigt att det redan idag är en stadsdel som har mycket mer att ge än att bara vara sovstad. Sedan lång tid har grönytorna kring stadsdelen utvecklats till aktivitetsytor, en av de allra viktigaste delarna i Täby Parks långsiktiga plan. Att skapa naturliga mötesplatser, sociala ytor som leder till utvecklade och nya kontakter. Det är sannolikt ett av de viktigaste skälen till att Täby Park redan har blivit en intagande och levande stadsdel.