En fransk rackare lockar täbyborna till Boulevarden

Brasserie Le Galopin är restaurangen som placerar Frankrike i Täby Park. Varje kväll sedan öppningen i februari har gästerna strömmat till Galopin som i fransk–svensk översättning betyder ”den lille rackaren”. Täbyborna har upptäckt att de inte behöver åka in till city för en bättre middag, brunch eller AW.

Kvartetten bakom Brasserie le Galopin fr.v: Richard Djursén, Anna Laukmane, Girts Laukman, Linnéa Djursén

Galopp är den mer ordagranna översättningen, som även den, syftar på områdets bakgrund som galoppbana. För att ta ytterligare exempel är ”en galopin” i dagligt tal en galopp-öl, en liten öl som intas medan man väntar. Begreppet kommer från att franska springpojkar, dvs ”galopins”, gärna tog en liten öl mellan ärendena.

Det är en krog som har mycket frankofilt att leva upp till och som verkar klara sina mål med råge.

Populärt

”Det har varit mer eller mindre fullt sedan vi öppnade i februari, vilket känns helt fantastiskt”, säger Richard Djursén som driver Galopin tillsammans med sin fru Linnéa och kökschefen Girts Laukmans med frun Anna.

Richard har en diger entreprenörskarriär bakom sig och när möbelkedjan Folkhemmet såldes var det dags att infria drömmen om den egna krogen.

Väsentlig ingrediens i franska köket.

”Jag insåg att man inte behöver fler prylar, snarare mer tid att umgås, tid för vänner. En restaurang kändes därför mer intressant än någon annan verksamhet. En plats där även folk över 35 kan träffas och umgås”, säger han.

Det mesta har gått som planerat, överraskningar och utmaningar är en del av vardagen, i synnerhet vid uppstart, menar Richard.

”Naturligtvis har det varit många saker vi inte haft en tanke på. Men över lag har det varit roligt, som egenföretagare är man kanske mer van vid oväntade utmaningar.”

Nära till jobbet

Samtliga bor i Täby. Girts och hans fru Anna var dessutom bland de första som flyttade in i Täby Park. Att Girts och Anna bor på promenadavstånd från jobbet underlättar logistiken för en barnfamilj.

Girts var även en av de första restauratörerna i kvarteren när han startade en enkel popuprestaurang, Poké Station, vid Roslagsbanans hållplats Galoppfältet, Restaurangen gjorde stor succé och det var många lovord och toppbetyg bland gäster.

Började med Poké Station

”Jag drev Poké Station under flera år, vid sidan av köksjobben i stan, bland annat Pastis i Gamla stan och dessförinnan Grand Hôtel.”

Men det var inte på Poké Station som Richard och Linnea hittade sin kökschef.

”Vi åt middag på Pastis, när ägaren hörde om våra franska restaurangplaner sa han spontant att då måste vi ta in Girts som kökschef”.

Kvällens förberedelser.

 

Drömmen att starta en krog i Täby har funnits under många år hos Richard och Linnea. Man ska inte behöva åka in till stan för att äta gott, det borde finnas utrymme för fler bra krogar i de norra förorterna, resonerade de.

”När möjligheten dök upp, var det franska köket ett enkelt val för oss.  Vi älskar Frankrike, maten, vinet och människorna”, säger Linnéa.

Bästa platsen för en fransk restaurang

Täby Park började bli en befolkad stadsdel under 2020-talet, dessutom med en boulevard som sträcker sig genom kvarteren, var kunde det finnas en bättre plats för en fransk restaurang än just här?

Franskt köksgolv i Täby Park.

Lokalen på Boulevarden 85–89 ställdes i ordning under hösten. I samband med förberedelserna fick de rekommendationen att ta in Girts som kökschef. Även han älskar det franska köket, och Girts har redan arbetat upp ett gott rykte i kvarteren genom sin popuprestaurang.

”Girts har en fantastisk känsla för att verkligen sätta smakerna. Det var ett lika enkelt som lyckat beslut att ta in honom som kökschef  och delägare.”

Kvällar och helgbruncher

Galopin har öppet kvällstid tisdag–söndag och serverar även brunch på helgerna.

Menyn är omfattande.

På den digra menyn finns allt från sniglar, löksoppa, steak tartar, moules frites, ankbröst och crème brûlée. Helgbruncherna trumfar bland annat med ostron, eggs benedict, såväl som croque monsieur eller madame vid sidan av de ordinarie paradrätterna.

”Målet är inte att ha en ’fine dining’,  snarare ’bra dining’ där man trivs. Vi försöker hålla en bra prisnivå, på vinerna har vi väsentligt blygsammare prispåslag än guldkrogarna i stan, det är en medveten strategi från vår sida”, säger Richard.

”Vi vill ha att atmosfären ska vara som ett charmigt och stökigt gathörn i Paris där alla pratar med alla och har så där orimligt trevligt som bara fransmän kan ha”, säger Linnéa.

Utanför restaurangen finns rejäl plats för en uteservering något man vill få på plats så snart temperaturen stiger. Planer finns även på att utöka verksamheten med mindre event som vinprovningar.