Kulinarisk restaurang flyttar in i Täby Park

I den gamla Läktarbyggnaden i Täby Park öppnas dörrarna nu till Taverna Una, en ny restaurang med meny inspirerad av medelhavsköket.

Ägarna Irfan och Sabina har jobbat inom restaurangbranschen sedan början av 90-talet och sedan dess har de drivit och ägt flera verksamheter.

- Vi är ett familjeföretag som har drivit och ägt ett antal verksamheter genom åren, bland annat i Täby, Vallentuna, Danderyd och även i Enköping. Vi brinner för själva yrket och att kunna leverera bra mat och samtidigt ge god service. Vi har ett gediget intresse för mat och vin och det har med åren blivit en livsstil, berättar de.

I pappas fotspår

Irfan studerade tidigare juridik på universitetet. Men han blev inspirerad av pappa Himzo som var kock och ganska snart tog mat-intresset över studierna.

- Jag tror vi är många i företaget som inspirerats av min far som började arbeta som kock 1967. Han jobbade bland annat på Berns och Ulriksdals värdshus och lärde oss det vi kan idag. Han satte grunden och vi tog stolt vid där han slutade. Med åren har vi rest mycket runt om i världen och aktivt sökt matinspiration, något vi tar med oss in i den här restaurangen, säger Irfan.

Ser fram emot att få komma ”hem” igen

Efter att ha haft verksamhet några år i grannkommunerna har både Irfan och Sabina längtat efter att komma tillbaka till Täby igen.

- Vi har tidigare haft restaurang i Täby och många av våra gäster är från trakten och många småföretagare är våra kunder. De har genom åren hjälpt oss att bygga upp vår verksamhet och varit trogna gäster, självklart vill vi fortsätta ge dem möjlighet att njuta av vår mat. Vi har längtat länge efter att komma tillbaka till Täby och här i Täby Park vill vi vara kvar länge, säger Irfan och Sabina.

Varsam renovering

Restaurangen har fått en rejäl ansiktslyftning för att skapa en trevlig och mysig atmosfär. Vid renoveringen har man varit noggrann med att ta tillvara och återanvända material så mycket som möjligt. Visuellt är temat koppar, sten och vita ytor som tillsammans skapat en unik miljö med en känsla av både värme och exklusivitet.

- Det är viktigt att ta tillvara det man har och återanvända det. En begåvad byggnadsdesigner och konstnär, Amir Boric har hjälpt oss. Han har skapat en unik och vacker lokal, bland annat genom att, på ett kreativt sätt, använda en generös donation av återvunnet material från Svenska Stengruppen i Arninge, säger Irfan.

Täby Park – framtidens Täby

Restaurangen öppnar den 2 november och kommer att erbjuda både lunch och middag med inspiration från medelhavet. Att etablera sig i den hållbara stadsdelen Täby Park tycker både Irfan och Sabina känns helt naturligt då de arbetar med både närodlade och ekologiska råvaror och med att minimera matsvinn. Även alla de viner som köps in kommer att vara ekologiska och producerade av mindre vinodlare .

De berättar att det blir en klassisk tavernameny med modern tolkning och inspiration från Italien, Frankrike, Kroatien och övriga medelhavsländer.

- Vid kvällssittningar har vi en liten meny som ofta byts ut och ändras, vilket ger våra gäster möjlighet att kunna smaka på många olika rätter.

Så småningom planerar de att även kunna erbjuda vinprovning och matlagningskurser med kända kockar. De kommer också att erbjuda catering och take-away. Irfan och Sabina ser fram emot och har höga förväntningar på hur verksamheten kommer att frodas och de hoppas kunna skapa ett stort värde i närområdet.

- Täby Park är en fantastisk framväxande stadsdel och vi är stolta över att få vara en del av det. Vi tror att detta kommer vara framtidens Täby och får man chansen att vara områdets första restaurang så är det inget vi vill missa. Målet är att bli favoritrestaurangen i Täby, och det tror vi att vi kommer greja!

 

Fakta:

Taverna Una kommer att ha öppet redan från klocka 9 på fm för att kunna servera lunch till de som jobbar på byggena i Täby Park. Lunchen stänger halv två och på kvällen är det öppet mellan 17-22. På fredag och lördag är det öppet till klockan 23. Mer information på Taverna Una´s hemsida Tfn: 08-808060

Läs mer om aktiviteter och verksamheter i Täby Park