Sushi i Täby Park blev nyckeln som löste livspusslet

På nyinvigda Boulevarden som sträcker sig genom Täby Park ligger Hangiri Sushi. Det är inte enbart en ny sushirestaurang i premiumklassen. Det är byggstenen till den livsdröm ägaren och kocken Sugar Ganbold förverkligat i Täby Park.

”Där borta bor jag med min familj. Här, i mitt kvarter, finns även yngsta dotterns förskola. Jag kan vinka till henne från köket”, säger han stolt.

Eftermiddagslugnet har lagt sig efter lunchrusningen och nu kommer äldsta dottern in från skolan för att vänta på mamma som hämtar lillasyster på förskolan. Sugar nickar stolt mot dottern. ”Här blir familjelivet så mycket enklare. Hangiri Sushi är inte ett jobb det är en förutsättning för ett bra liv, i en bra miljö, nära familjen.”

Hangiri Sushi
Familjen bakom Hangiri Sushi i Täby Park.

Tidigare bodde familjen i Solna men Täby lockade för att det var nytt och inte minst för det konsekventa hållbarhetstänket som Sugar även tagit med sig i restaurangverksamheten. Kvalitetsråvaror med ursprungsmärkning. Traditionell tillagning utan genvägar. Mer papper än plast i förpackningarna. ”Vet inte om mina papperslådor räddar världen men det är ändå ett bidrag.”

Vägen till Hangiri Sushi och Täby Park började stakas ut när Sugar kom till Sverige 2005 och fick jobb på Yukikos Sushi i Uppsala, en av de mer etablerade sushirestaurangerna. Att hamna på rätt nivå ledde till toppkrogar i Stockholm som Roppongi och Seikoen, Sveriges första sushirestaurang samt prestigerestaurangen F12 i tre år. Det var därefter, när Sugar arbetade på East, som planerna började konkretiseras på allvar och han vågade ta steget och starta eget.

Namnet Hangiri är namnet på den bunke av trä där det rundkorniga riset processas genom sharikiri. Japaner kallar det att ”skära riset” när det blandas.

I april i år, två år efter att de första flyttade in i Täby Park öppnade Hangiri. Förutsättningarna den första tiden kunde har varit bättre. Hangiri var lite av en pionjär i den östra delen av Täby Park. Medan folklivet frodades i de två år gamla kvarteren västerut så var Boulevarden ännu inte helt färdigställd. Men för någon vecka sedan öppnades anslutningen från öst och läget är väsentligt bättre nu i alla bemärkelser. Fler har upptäckt att det finns en sushi utöver det vanliga i centrala Täby. ”Det har varit en tuff början, men de senaste veckorna har tillströmningen ökat, det har varit en bra tillväxt.”

Vad är hemligheten med en bra sushi?

”Det är ingen hemlighet, det handlar om att ha bra råvaror, inte fuska med tillagningen och tänka att det ska vara en maträtt som jag själv verkligen skulle uppskatta om jag fick den serverad.”

Hangiri Sushi
Fantastisk sushi på Hangiri i Täby Park.