Upptäck din nya värld i Bokoteket

Ett bibliotek har väl alla varit på. Men ett Bokotek? Sedan några veckor finns chansen att besöka Täby Parks Bokotek och skaffa sig nya läsupplevelser.

Visst är det praktiskt med webben när man är lässugen, bara att söka och en artificiell robot berättar vad som kan passa. Ett klick senare ligger boken i läsplattan eller är på väg till brevlådan.

Oväntad upplevelse

Men vad som inte kommer med då är den oväntade spontana upplevelsen som finns i ett bibliotek eller i en bokhandel. Att ta ut en bok på måfå man aldrig hört talas om och en stund senare vara en del av en annan verklighet eller fantasi. Eller så är det en bok om hemmafix och här står det ju vad man ska göra när det är stopp i avloppet.

För Täby Park är en av ledstjärnorna planerat/oplanerat. Det vill säga, i vår inrutade vardag måste det finnas utrymme för spontanitet och infall.  Det är en av huvudanledningarna till att Täby Park har sitt eget Bokotek. Det ligger mitt på Läktartorget och är öppet dagtid.

Läsvärdet är intakt

Bokotek är en trend som utvecklats under 2000-talet. Att böcker inte längre har något större värde har kanske bidragit till utvecklingen. Även om det monetära värdet är lågt eller obefintligt så är läsvärdet intakt i en begagnad bok.

Kärt barn har många namn. I Göteborg finns det en rad minibibliotek spridda över stan i form av lådor där man kan låna böcker. Men även ställa dit böcker som känns läsvärda.

I Sundbyberg, i Marabouparken, startades ett Förtroendebibliotek för några somrar sedan, som med sitt namn beskriver vad det handlar om. Att i förtroende låna böcker utan lånekort, men att även se till att lämna tillbaka boken.

I Norge startade Inger ett mikrobibliotek i vad som ser ut som överdimensionerade fågelholkar, biblioteket har sin egen facebooksida där nyheter presenteras och läsande recenseras.

Har blivit trendigt och viktigt

Att Bokotek har blivit trendigt – och viktigt – visar kanske bidraget som ställdes ut på designhögskolan Beckmans i år, en högre utbildning för designerns och formgivare.

Bland stolar och haute couture skrällde avgångseleven Alina Pianatova till med mikrobiblioteket Libro.

I hennes programförklaring skriver Alina Pianatova att Librobiblioteket är inriktat på konst och kultur och ska finnas i förorter och andra platser där det är långt till stora bibliotek.

Återanvändning och gemenskap

Brist på böcker är visserligen inte fallet i Täby som redan har ett stort och välbesökt bibliotek. Men Bokoteket i Täby Park har två viktiga syften, att stötta återanvändning av sådant som annars skulle ligga oanvänt eller slängas, samt att skapa en social mötesplats för Täby Park-bor och andra som har vägarna förbi och som vill få lite inspiration, lästips, eller bara prata en stund.

De bokhyllor som finns är redan välfyllda, men den som har någon bok som är perfekt sommarläsning, någon bok om hemmafix, med tanke på alla nyinflyttade eller varför inte böcker om Täby så Täby Park-bor som inte bott i kommunen tidigare kan slå sig ned i gröngräset vid läktartorget och få en lokal läsupplevelse i sin nya verklighet är alltid välkommet.

Bokoteket i Täby Park
Läs, låna och byt i Täby Parks Bokotek